I Lordan Zafranović snima film o Jasenovcu

Proslavljeni režiser Lordan Zafranović rekao je da bi u novembru trebalo da počne snimanje filma o stradanjima u ustaškom logoru Jasenovac.

Zafranović, koji je ranije predstavio ovaj svoj projekat u Banjaluci, rekao je da je imao izuzetno dobar prijem u Republici Srpskoj u svakom pogledu.

„Tamo nema čovjeka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Jasenovac. Prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni“, rekao je Zafranović.

On je naveo da je film prvobitno trebalo da se zove „Djeca Kozare“, ali da je promijenio naziv u „Carski rez 42“.

„Ima više razloga što se tako zove, a jedan od bitnijih je što je cijela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čovjeku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovjek mora stiditi što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Jasenovcu“, pojasnio je Zafranović.

On je rekao da je 42 broj kada je počeo užas u Jasenovcu 1942. godine.

„Četrdeset i dvije velike sekvence ima u filmu i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti“, rekao je Zafranović.

On ističe da je ovaj film veza između zemlje i neba, te da će biti savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

Snimanje će biti iz dva dijela, a prvi je zimski bi trebalo da počne u novembru. „Odmah bismo krenuli sa pripremama u januaru za ljetnji dio kada nastavljamo snimanje“, rekao je Zafranović.

On kaže da je najzad dobio neka simbolična finansijska sredstva za snimanje filma i da se nada da će ih dobiti još.

One thought on “I Lordan Zafranović snima film o Jasenovcu

  • 14. јул 2021. at 11:50
    Permalink

    Lordan je ljudina.Treba ga podržati na svaki način…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *