Hrana koja nam produžava život

Istraživači sa Univerziteta Harvard identifikovali su četiri uobičajena obrasca zdrave ishrane koji mogu da pomognu u smanjenju rizika od prerane smrti do 20 odsto.

Nova studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine imala je za cilj da pronađe bilo kakvu vezu između Smernica o ishrani za Amerikance i prerane smrti od bolesti.

Dr. Frank Hu, profesor i predsedavajući Harvardovog odseka za ishranu, rekao je u izjavi da su njihovi nalazi o zdravstvenim efektima američkih smernica o ishrani najdublji do sada.

„Ključno je ispitati povezanost između obrazaca ishrane koje preporučuje DGA i dugoročnih zdravstvenih ishoda, posebno smrtnosti“, rekao je Hu.

Huov tim analizirao je četiri stila zdrave ishrane – od kojih svi naglašavaju cele žitarice, voće, povrće, orašaste plodove i mahunarke: mediteransku dijetu, uravnoteženu ishranu na biljnoj bazi, tradicionalnu zdravu ishranu zasnovanu na Smernicama za ishranu za Amerikance i Alternativni indeks zdrave ishrane.

Smernice o ishrani Amerikanaca, kao i bilo koja od tri alternativne dijete, bile su povezane s manjim rizikom od smrti. Ljudi koji su se pridržavali bilo kojeg od četiri načina zdrave ishrane imali su manju verovatnoću da će umreti od raka, kardiovaskularnih bolesti i respiratornih i neurodegenerativnih bolesti.

Studija je pratila 75.000 žena koje su učestvovale u zdravstvenoj studiji medicinskih sestara i više od 44.000 muškaraca u studiji praćenja zdravstvenih radnika – dve grupe ispitanika koje je sastavio Harvard, tokom perioda od 36 godina.

Učesnici su ocenjeni indeksima koji su merili koliko su pažljivo pratili svaki stil ishrane, prema upitnicima koji su se davali svake četiri godine. Nijednom nije dijagnostikovana kardiovaskularna bolest u vreme kada su započeli studiju, a bilo je nekoliko pušača.

Učesnici koji su promenili svoju ishranu čineći je 25 odsto zdravijom – integrišući samo jedan od planova zdrave ishrane u svoje živote – mogli bi potencijalno da smanje rizik od umiranja od raka za 7 odsto do 18 odsto, kardiovaskularnih bolesti za 6 odsto do 13 odsto. Potom respiratorne bolesti za 35 odsto do 46 odsto i neurodegenerativne bolesti za 7 odsto.

Hu se nada da će njegova otkrića umiriti one kojima stroge dijete lako dosade: „To znači da imamo veliku fleksibilnost u smislu kreiranja sopstvenih zdravih obrazaca ishrane koji se mogu prilagoditi individualnim preferencijama u hrani, zdravstvenim uslovima i kulturama“, rekao je za CNN u ponedjeljak.

Mediteranska dijeta – koju je US News & World Report šestu godinu zaredom proglasio najboljom dijetom u 2023. godini – naglašava važnost kvalitetnih izvora i „punjenja tanjira“ hranom bogatom hranjivim materijama, s naglaskom na sveže proizvode, nemasne proteine, kao što su riba i piletina, i, naravno, maslinovo ulje bogato antioksidansima.

Ishrana na bazi biljaka i nacionalne ishrane - Klima 101

Zdrava ishrana na biljnoj bazi – zdrava ishrana zasnovana na biljkama slična je mediteranskoj po tome što se fokusira na jedenje više biljnih proizvoda, ali eliminiše proizvode životinjskog porijekla, uključujući sir. Za studiju s Harvarda, istraživači su takođe ubacili bodove u ovu kategoriju za konzumiranje alkohola, kao i za „nezdrave“ verzije biljne hrane, poput pohovanog i prženog povrća.

Dijetalne smernice za Amerikance – Smernice o ishrani za indeks zdrave ishrane Amerikanaca, metriku koju su osmislili USDA i HHS za merenje kvalitete ishrane u skladu sa njihovim preporukama, promoviše biljne proizvode, kao i nemasne životinjske proteine ​​i mlečne proizvode, te obeshrabruje unos crvenog i prerađenog mesa, dodatog šećera, nezdravih masti i alkohola.

Indeks alternativne zdrave ishrane – Indeks alternativne zdrave prehrane, koji su razvili istraživači sa Harvarda za ovu studiju, daje ocene različitim namirnicama i nutrijentima povezanim s niskim rizikom od hroničnih bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *