Hiljade ljudi na Srbijadi u Čikagu

U Čikagu spuštena zavesa na jubilarnu 30. po redu Srbijadu, najveći događaj srpske dijaspore na severnoameričkom kontinentu. Fudbalski turnir završen je pobedom ekipe Republika Srpska iz Čikaga, koja je u neizvesnom finalu, posle penala, pobedila ekipu Karađorđa iz Klivenda.

Za dva dana, koliko je Srbijada trajala, na imanju Srpske bratske pomoći prodefilovalo je više hiljada ljudi, Srba i njihovih gostiju iz svih delova Amerike i Kanade. Domaćin sledeće Srbijade 2024.godine biće Fudbalski klub United Serbians iz Milvokija.

Bila je ovo, kao i svaki put do sada, prilika da se odmere snage na fudbalskom terenu, ali i da se susretnu stari prijatelji, da se okupe porodice, sklope novi poslovi i rode nove ljubavi.

Organizatori iz Fudbalskog kluba “Morava” su položili ispit jer se, osim za ljubitelje fudbala, na Srbijadi našlo zanimljivih sadržaja i za one koji nisu u dovoljno dobroj formi da trče po užarenom suncu, za mlade i stare koji vole igru, muziku, ili domaću hranu, koje je bilo u izobilju i na koju se ponekad moralo čekati u dugačkom redu.

Ako treba istaći neki detalj zbog koga će se pamtiti ovogodišnja Srbijada, onda je to veliki broj mladih i onih najmlađih koji je pohodio ovu manifestaciju. Neko zbog fudbala, većina zbog druženja, ali ih je, sve zajedno, bilo milina gledati na prostranom imanju Srpske bratske pomoći, čiji bi čelnici trebali da porazmisle o tome da češće organizuju turnire i događaje na ovom prelepom prostoru, okupanom zelenilom.

Oni najmlađi su najviše uživali na štandu dijamantskog sponzora Srbijade, Kompanije MTEL, koja je posetiocima Srbijade, pored najpovoljnijih TV paketa, najboljih domaćih filmova i aktuelnih TV serija, ponudila i debelu šatorsku hladovinu u kojoj je orgnizovan turnir u stonom fudbalu. Pehar su na kraju kući odneli mališani iz Fudbalskog kluba “Soko” iz Rokforda.

Naravno, po starom dobrom običaju, sve je okončano proglašenjem najboljih fudbalskih ekipa i pojedinaca u svim kategorijama, a prvotimci i navijači pobedničke ekipe, “Republike Srpske”, znali su da proslave trijumf, što je potrajalo do dugo u noć.

Ova Srbijada je postala deo istorije, sledeće poglavlje je već počelo da se piše, a budući domaćini iz Milvokija su obećali da će se potruditi da očuvaju tradiciju i pokažu se u najboljem svetlu dogodine.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Serbian Times, Saša Lukić (STV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *