„Хероина Милунка Савић“ у част светитеља

Хор и фолклор Цркве Свети Сава из Норт Порта на Флориди прославио крсну славу Светог краља Стефана Дечанског

Хор и фолклор „Хероина Милунка Савић“ Цркве Светог Саве у Норт Порту на Флориди, прославио је своју, прву крсну славу, Светог Краља Стефана Дечанског, једног од најблагороднијих личности у Срба, који нам је у наслеђе оставио манастир Дечане, као најлепши бисер наше средњевековне црквене архитектуре.

Фолклорна група је малена, али нас с радошћу представља игром и песмом, својим успешним наступима широм Флориде. Тако је било и овога великога дана за нашу парохију, када су својим дивним гласовима, улепшали литургијско славословље, а након литургије и трпезе љубави, приредили сплет игара из Србије.

Нашу фолклорну групу одликује и то, што има своју музику, тачније хармоникаша Алексеја Благонадехждина, који на заиста виртоузан начин, чини да фолклор и хор „Хероина Милунка Савић“ буде креативан и препознатљив у извођењу игара и песама српске културне баштине.

Велики број верника и гостију се окупио на литургијско сабрање, а по заамовној молитви осветили смо и преломили колач у славу Бога Живога а на молитвено заступништво Св. Краља Стефана Дечанског, ородивши се молитвено са братијом манастира Дечане, поставши њиховим сабратима, као њихова најмалађа братија!

Славску трпезу су припремила сестре из Кола сестара, а помогле су им мајке чија деца чине фолклорну групу. Славље је потрајало до касних вечерњих сати уз сазнање да на младима свет остаје, а да младе треба поучити и бити им пример. А Светосавски завет и славе у Срба јесу прилика за тако нешто.

Погледајте део атмосфере у нашој фотогалерији:

Текст: Свештеник Саша Ђурђевић

Фото: Ото Екрес

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *