Грчка је мала да би учинила тако велику подлост српском народу

Пре 157 година, на дашњи дан, на западу Крита, родио се Елефтериос Венизелос, један од највећих државника модерне Грчке, најзаслужнији човек што је после гоготе и повлачења преко Албаније, српска војска дочекана и прихваћена на Крфу. До краја Великог рата остао је веран савезник Србији и Србима.

Време у ком је живео одликовало се сталним немирима на Криту, побунама и коначним припајањем овог острва Грчкој 1913. године. Био је заговорник уједињења Грчке и борио се у устанку на Криту 1897. године. Устанак је завршен тако што је Крит добио аутономију.

Услед тешког живота који је пратио људе овог доба, одлази у Атину и тамо оснива Либералну партију. Са 46 година, постао је председник владе Грчке и био је један од твораца Балканског споразума.

Србија и Грчка су биле земље савезнице и у Првом и у Другом балканском рату. Дакле, иако су ти ратови завршени и оба савезника су ослободила већину територија којима су тежили, Венизелос је имао осећај одговорности према Србима и у моменту када је избио Први светски рат.

Управо због тог свог становишта имао је конфликт са грчким престолонаследником, који је био више заинтересован за подршку коју је нудила Немачка. Грчки двор је био јако склон територијалним уступцима које би од Немачке добио у замену за прекршен споразум о савезништву са Србијом.

Венизелос је тај који је ову понуду одбио речима које су утицале на читав расплет српске судбине и које и даље лебде у ваздуху: ‚‚Грчка је сувише мала земља да би учинила тако велику подлост.“

Као што је и очекивано, уследили су сукоби између њега и грчког двора, а Венизелос се затим повукао из Атине. Међутим, чак га ни ово није спречило да до краја одржи своју реч. У Солуну је прогласио Владу народне одбране и до самог краја рата пружао подршку Србима.

Преминуо је 1936. године у Паризу у хотелу Риц. Венизелосов лик налази се на грчком новчићу од 50 центи, а аеродром у Атини назван је управо по њему.

Можда сте раније чули за Венизелосову улицу у центру Београда која то име носи од 2003. године, али мало људи је свесно да се ради о једном од најоданијих пријатеља Срба свих времена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *