Beograd koji nikad niste videli

U izdanju „JP Službeni glasnik“ objavljena je knjiga „Neviđeni Beograd u objektivu Riste Marjanovića 1936-1946“ na kojoj su Branimir Gajić, dr Bojan Dimitrijević i Branislav Stanković radili nekoliko godina.

Опис фотографије није доступан.U ovom izdanju nalazi se više stotina snimaka Riste Marjanovića, našeg najznačajnijeg fotografa u 20. veku, nastalih na beogradskim ulicama od, kako naslov kaže, 1936. pa sve do prvomajske parade 1946. godine.
-Oko 90 odsto ovog materijala su nikad viđeni prizori, od toga najveći deo originalni kolori. Knjiga hronološki prati beogradsku istoriju u jednoj od najturbulentnijih decenija u novijem dobu. Rista je predano i majstorski hvatao u objektiv gradski život ali i sve važne aktere, kao i same presudne istorijske događaje koji su se zbivali u to vreme – kaže Bane Gajić.
On ističe kako je ponosan što su ovakvim posvećenim radom, uz podršku i pomoć sina i unuke Riste Marjanovića, Dragana i Zorane, uspeli da rekonstruišemo ovu gradsku epohu, kojoj je dat pizvuk koji nije do sada imala.
-Nadam se da će oni među vama koji budu pročitali ovu knjigu imati sličan utisak. Ovom prilikom izražavam duboku zahvalnost prethodnom ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću i Ivani Dedić, njegovoj pomoćnici, za ogromnu podršku koju su dali ovom projektu, kao i svima onima koji su doprineli, iz svoje ljubavi prema Beogradu i njegovoj istoriji, da ovo izdanje ugleda „svetlost dana“ – dodaje Bane Gajić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *