Fotografija koja je posejala sumnje

Malo poznata fotografija Josipa Broza iz policijske arhive nastala 4. maja 1928. u zagrebačkoj policiji. Lepo obučeni i mršavi gospodin kasnije će u svetsku istoriju ući pod nadimkom Tito, ali će do tada proći još mnogo burnih događaja u njegovom životu i svetskoj istoriji.

Fizionomija sa ovog snimka neće se preterano podudarati sa njegovim kasnijim izgledom zbog čega će se pojaviti spekulacije o nekakvoj „zameni“ od strane Sovjeta, dok će jedna od glasina ići toliko daleko da će prepričavati „anegdotu“ po kojoj majka Josipa Broza navodno nije prepoznala kasnijeg Tita, rekavši „ovo nije moj sin“…

Razliku u fizionomiji možda ipak objašnjavaju loši životni uslovi mladog komuniste i kasnije izobilje hrane na poziciji doživotnog jugoslovenskog vođe. Najinteresantnije je da je ovaj snimak nastao na isti dan na koji će 52 godine kasnije Josip Broz biti proglašen i zvanično mrtvim. Fotografiju je objavio istoričar Milan Radanović od koga sam je preuzeo, zabeležio je na svom fejsbuk profilu Bane Gajić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *