Pantelija iz „Maratonaca“ imao je 150 godina

Film „Maratonci trče počasni krug“ je crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju Dušana Kovačevića. Replike se i dalje citiruju, ali postoji i nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali.

Slobodan Šijan, čovek koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju, otkrio je jedan nepoznat detalj iz ovog filma. U filmu „Ko to tamo peva“ aludira se na raspad Jugoslavije, dok „Maratonci“ aludiraju na sahranu Tita.

Autora filma je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a nakon smrti čuvenog Pantelije, koji je navodno predstavljao Tita, osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine.

Zagonetka koliko je Pantelija imao godina konačno je odgonetnuta. Prema originalnom scenariju starost članova porodice Topalović je: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24. Priča se dešava 1935. godine u maloj srpskoj palanci i fokusirana je na muškarce porodice Topalović, koji znaju da „samo je smrt siguran posao“.

Iako u to vreme zvanično nije bilo cenzure, postojala su određena tela koja su odlučivala šta sme pred publiku, a šta ne sme. Tako su razne komisije nekoliko puta odlagale početak snimanja filma „Maratonci trče počasni krug“, a na prvu verziju scenarija stavljena je zabrana.

Nedavno je glumica Melita Bihali otkrila i da scena u kadi nije najbezobraznija koju je snimila: „Bila je jedna izuzetna scena kada smo snimali film. Olja je bila u krevetu sa Mijom Aleksićem, a Bata Stojković je došao na vrata i rekao ‘Tata, večeras je moj red’, a ovaj mu je odgovorio ‘Marš napolje’. Ta scena je izbačena, a i Šijan nam je objasnio da je to bilo malo prizemniji humor od ostalog humora u ‘Maratoncima’.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *