Evo zašto se ne menja danska kruna u Srbiji

Povodom poremećaja u transferu danske krune na međunarodnom tržištu, što je uticalo i na prodaju i otkup kod nas, Narodna banka Srbije je od svojih inokorespondentskih banaka obaveštena da su one prestale da trguju danskim krunama do daljnjeg, saopštila je NBS.

Iz NBS ističu da su banke navele da rade na pronalaženju rešenja kako bi ponovo počele s trgovinom ovim novčanicama, ali da je to u ovom trenutku neizvesno, pošto su poslovne banke u Danskoj, preko kojih se obavlja repatrijacija ovih novčanica, zaustavile taj proces zbog izvesnih regulatornih zahteva.

Dodaju da je Narodna banka odmah stupila u kontakt i s centralnom bankom Danske radi dobijanja informacija o ovom problemu i mogućim rešenjima, gde je potvrđeno da je problem nastao na relaciji poslovnih banaka iz Danske i njihovih korespondentskih banaka.

Takođe i da trenutni poremećaj nije rezultat propisa niti restrikcija centralne banke, već poslovnih odluka banaka u Danskoj, ali da se radi na pronalaženju rešenja.

NBS je obavestila poslovne banke u Srbiji da zbog restriktivnih mera u Danskoj prestaje s prijemom danske krune, kao i da će banke biti obaveštene ako ponovno počne prijem ove valute.

Iz NBS napominju da ako domaće poslovne banke imaju mogućnost trgovine danskim krunama sa svojim inokorespondentskim bankama, mogu sa tim da nastave i da nemaju nikakva ograničenja od strane Narodne banke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *