Ефендија који је рекао „сиктер“ усташком злу!

Ефендија Хамид Куртовић из Гацка (ради се о старој просрпској фамилији, познат је и Хуснија Куртовић који је као добровољац погинуо у Колубарској бици) створио је историјску подлогу за лик Сиктер ефендије у роману „Нож“ Вука Драшковића.

Према усменој традицији, пошто је у мају 1941. усташки повереник Крешо Тоногал одржао расистички говор у Гацку, позивајући муслимане да испале „последњи метак у последњег Србина“, ефендија Куртовић му се једини јавно супротставио. На ове речи, усред збора у хотелу „Метохија“, подвикнуо му је: „Сиктер злу са стране, сиктер из Гацка!

Дошло је до подељености, потезања оружја и растурања збора… али су сурова времена била против Људи на свакој страни. Већ у јуну 1941. дошло је до првог покоља Срба у околини Гацка, а ефендији Куртовићу изгубио се траг. Ваљда је по казни премештен у неки други крај. Једно је сигурно: нису га, као у екранизованој верзији романа, пресекли српски рафали 1992…

Остаје нам, ипак, детаљније испитивање свих сличних усмених исказа и истицање и других који су нас у злим временима задужили. Добро је памтити Добро.

Текст: Немања Девић, историчар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *