Власт у Великој Плани усвојила све предлоге опозиције

Скупштина општине Велика Плана је донела нови пословник о раду, којим су услишене све жеље опозиције. Пословник је усвојен једногласно, гласовима одборника владајуће већине, али и опозиције.

Плањански парламент има 39 одборника, од чега су њих 28 из СНС, четворо из СПС, један из ЈС, троје са изборне листе „Метла“, док по једног представника имају СРС, ПОКС и Српско-руска странка. Владајућу већину чине СНС и коалиција СПС-ЈС.

Председник Скупштине општине Душан Марић сматра да је владајућа СНС данас одржала час из демократије а да је Велика Плана добила најбољи пословник у Србији.

–Овакав пословник служиће на понос Великој Плани, свим странкама и одборницима који су подржали његово усвајање, а посебно Српској напредној странци, која је иницирала и подржала доношење оваквог пословника. Део досовске опозиције нас оптужује за диктатуру а ми смо укинули све рестриктивне одредбе у пословнику које су они својевремено усвојили, настојећи да могућност критике сведу на најмању могућу меру.

У комисији која је израдила предлог новог пословника биле су заступљене све изборне листе и све су гласале за предложене измене. Од 197 чланова старог пословника измењена су чак 124 члана.

Уместо досадашњих пет, одборници ће сада моћи да говоре до 10 минута. Председник општине и његов заменик убудуће неће моћи да говоре 25 минута о свакој тачки дневног реда, већ најдуже 15 минута. По старом пословнику директори јавних предузећа и установа могли су да говоре 10 минута, дупло више од одборника који их бирају и који усвајају њихове извештаје о раду и планове рада. То је, по мишљењу комисије за израду пословника, било апсурдно.  Од следеће седнице директори или други представници јавних предузећа и установа моћи ће да говоре најдуже пет минута. Изузетак ће бити једино расправе о извештајима о раду и плановима рада, кад ће моћи да говоре до 10 минута.

Уколико неко увреди политичку странку или групу грађана коју они представљају, право на реплику имали су само одборници политичке странке или групе грађана која има одборничку групу. Дакле, најмање 5 одборника. Сада ће то право имати  одборници свих странака и изборних листа, чак и оне које имају само једног одборника.

Број права на реплику је са два повећан на три пута. За образлагање амандмана одборници ће на располагању имати пет уместо досадашња три минута.

По ранијем пословнику, због повреде реда на седници, председник Скупштине је одборнику након изрицања опомене, као следећу,  изрицао меру одузимања речи до краја седнице. Од данас, одборнику који се огреши о пословник ће се након опомене изрицати мера одузимања речи по тој тачки дневног реда.  Тек ако и након тога настави да крши пословник биће му изречена мера забране говора до краја седнице.

Убудуће, одборник који није присуствовао седници Скупштине, а није оправдао свој изостанак, неће имати право на новчану накнаду.

И представници власти и опозиције се слажу да је највеће постигнуће са новим пословником то што ће одборници убудуће моћи да одборничка питања постављају усмено, на самој седници а не писаним путем, као што је то до сад био случај.

-Раније су одборници имали право да питања постављају јавно а онда су досовске странке ту могућност, коју имају одборници у Београду, Панчеву, Пожаревцу, Новом Саду, Смедереву, Смедеревској Паланци и огромној већини других градова и општина, једноставно укинуле – каже Марић.

Председник општине Игор Матковић истиче да подржава измене пословника и да се не брине што је опозиција добила већи простор за критику.

-То смо и хтели. Критика ће нас терати да радимо боље. Радујем се свакој полемици и одборничким питањима. Прво,  ја и моји сарадници, који водимо општину, немамо шта да кријемо ни од одборника, ни од јавности. Друго, откако су одговорност за вођење Србије и Велике Плане преузели СНС и Александар Вучић, резултати коју наша општина постиже су немерљиво бољи него резултати наших претходника. То знају сви грађани наше општине и виде сви они који дођу у Велику Плану. Тако да једва чекам сваку могућност да упоредимо резултате њиховог и нашег рада.

Невена Бојковић, председник Комисије за статутарна питања и нормативна акта истиче да ће СНС као владајућа странка наставити да уважава све разумне предлоге опозиције, који ће допринети стварању још боље политичке климе у Великој Плани и наставку њеног економског развоја.

-Надам се да ће продужење времена за дискусију у начелу и по амандманима и повећање броја јављања на реплику мотивисати одборнике да се више јављају за реч, да учествују у полемикама, да износе аргументоване критике на рад власти али и предлоге како да радимо боље и да нам општина буде још успешнија.

Насловна фотографија: Душан Марић, председник Скупштине Велике Плане

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *