Две опције Брисела за грађане Србије

За грађане Србије постојаће две опције преко којих ће моћи да дођу до сертификата за путовање у ЕУ, сазнаје Танјуг у Бриселу.

”Уколико сте грађанин Србије, вакцинисани сте и имате потврду о томе, биће вам омогућено да представите тај доказ и у ЕУ добијете дигитални зелени сертификат о вакцинацији који ће имати исти статус као и сертификати издати грађанима ЕУ”, објашњавају у Европској комисији.

У овим тренутку још није познато на којим ће се тачно пунктовима у земљама чланицама издавати европски сертификати грађанима трећих земља који долазе са потврдом о вакцинацији у својој земљи.

Друга опција, према речима експерата Европске комисије, је признавање система сертификата који могу бити издавани у Србији, а који ће бити усклађени како путем инфомација тако и веродостојности са ЕУ системом и тако признати од стране Европске комисије.

У Комисији наводе да ће сертификате трећих земља признавати као еквиваленте европским сертификатима ако буду издавани на бази поверења и избегавања злоупотреба и ако буду интероперабилни са европским системом провере информација.

”Тренутно разаматрамо сличне споразуме на глобалном нивоу, у разговорима смо са СЗО, како би успоставили и глобални интероперабилни систем, чији би ЕУ систем био део, што би помогло и чиме би се избегла билатерална решања, која су такође могућа”, наводе у Комисији.

Предлог Европске комисије о дигиталним сертификатима такође подразумева и могућност одлуке самих земаља чланица које ће све вакцине, поред оних одобрених у ЕУ, да признају као валидне за улазак на њихову територију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *