Dunav, šuma i Srbin tri rumunska brata

Sportski novinari i srpski navijači koji su pratili fudbalsku utakmicu Rumunija – Srbija u Bukureštu bili su prijatno iznenadjeni koliko su Rumuni bili prijateljski nastrojeni prema našem narodu. Tokom utakmice rumunski navijači više puta su skandirali „Kosovo je Srbija“, a rivalstvo i nerešen rezultat na kraju meča nisu pokvarili svečanu atmosferu i zaista otvorene simpatije prema Srbiji.

Oduševljenje „rumunskim dočekom u Bukureštu“ prelilo se potom i na društvene mreže.

Šta to toliko spaja Srbe i Rumune, zapitali su se mnogi? O tome se polemislo i na Tviteru, pa se otišlo u daleku istoriju. A istorija beleži da je Rumunija prva zemlja s kojom smo uspostavili diplomatske odnose, a koji datiraju još iz 1841. godine, da smo bili saveznici u Balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, da su dve srpske kraljice imale rumunsko poreklo… Isto tako, beleži i da Srbija i Rumunija kao dve komšijske zemlje nikad nisu bile jedna protiv druge, nisu ratovale, niti okretale leđa. Zanimljivo je recimo da veliki broj rumunskih gradova ima ulicu Baba Novac što u prevodu znači Starina Novak, koji se zajedno sa Rumunima borio protiv Turaka i nadaleko je omiljen u njihovom narodu.

 

Ovaj tekst deo je projekta o položaju Srba u zemqama regiona koji je podržala Uprava za saradnju s dijsporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *