„Дара из Јасеновца“ стигла у америчке биоскопе

Филм редитеља Предрага Гаге Антонијевића „Дара из Јасеновца“, српски кандидат за Оскара, почиње да се приказује широм Америке. Филм је испричан кроз душу једне дјевојчице и без дилеме раздрмаће успавану савест модерне цивилизације! То је истинита прича о царству људског зла, које многи неће моћи одгледати до краја!

Ппрви пут снимљен је играни филм о највећем усташком логору у Другом свјетском рату, а обрађује 1942. годину када је, послије велике усташко-њемачке офанзиве на Kозари, локално становништво масовно завршавало у концентрационим логорима. Сниман је на основу аутентичних сведочанстава преживелих логораша.

Главну улогу игра 12-годишња Биљана Чекић, ученица из Дубице, а поред ње у филму играју играју глумци из Републике Српске: Ања Станић Илић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Сандра Љубојевић, Жељко Еркић и Горан Јокић, док су глумачку екипу из Србије чинили Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Рале Миленковић, Вук Kостић, Татјана Kецман, Петар Зекавица, Јелена Грујчић, Богдан Богдановић и многи други.

Иначе филмски сајт ИМДБ (Internet Movie Database) вратио је поново могућност оцењивања  филма „Дара из Јасеновца”. ИМДБ је пре неколико дана без образложења искључио опцију давања оцена филма редитеља Гаге Антонијевића. У том тренутку корисници овог сајта дали су му веома високу оцену, већу од 9 (од максималних 10).

Укидање опције оцењивања уследило је након негативне критике у угледном часопису „Варајети” где је прича о страдању у логору Јасеновац оцењена као српска пропаганда.

Одмах по објављивању критике, на ИМДБ-у остварење је добило низ негативних коментара и лоших оцена што је изазвало обрачун на друштвеним мрежама где су поједини Срби позвали сународнике да филм оцене што боље како би победили Хрвате који му намерно дају најнижу оцену.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *