Danci prave „zver“ od sportskog automobila

Jens Sverdrup iz danskog proizvođača supersportskih automobila Zenvo, u izjavi za britanski „Top Gear“ potvrđuje da je u pripremi novi Zenvo hiperautomobil sa V12 motorom.

Premijera će se po sadašnjim najavama održati tokom sledeće godine, a Sverdrup je već sada otkrio neke detalje o novom hiperautomobilu. Tačnije, on navodi da će taj (za sada neimenovani) automobil imati potpuno novu modularnu šasiju od ugljeničnih vlakana, zajedno sa novim menjačem, modularnim V12 motorom i električnim pogonom. Svi ovi elementi će biti projektovani i napravljeni u samoj kompaniji.

Za razliku od modela Zenvo TSR-S (na slici), novi hiperautomobil će imati i dva električna turbo punjača povezana sa V12 motorom, za ukupno 1200KS. Ipak, namera je da se ponudi do 1800KS, a to bi trebalo da se postigne korišćenjem elektromotora.

Sverdrup je takođe rekao da se planiraju dve verzije. Jedan je hibridni GT, sa električnim motorom postavljenim na prednjoj osovini za pogon na sva četiri točka. Za drugu verziju se kaže da je fokusirana na stazu (ali i dalje legalna za put) i da bi mogla da sadrži nekoliko aero elemenata za bolju potisnu silu. Težina bi trebalo da bude 1250 kilograma, navodi „Top Gear“.

Cena za sada nije poznata, ali sigurno neće biti mala ako uzmemo u obzir da je Zenvo TS1 GT koštao 1,2 miliona dolara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *