Србин из Швајцарске људима у невољи даје бесплатно смештај!

Господин Стојан Стевановић, који у Швајцарској живи 32 године, одлучио је да своју имовину стави на располагање људима који су се нашли у безизлазној ситуацији у време вируса корона, пандемије и свих пратећих проблема у Швајцарској и отаџбини Републици Српској и Србији.

Родом из Лопара, Република Српска, дао je на располагање своје хотеле у Швајцарској и објекат у Лопарима за бесплатни смјештај оних који су се усред пандемије вируса нашли на улици у тешкој животној ситуацији.

Фотографија корисника Miša ĆirićСтојан помаже онима који су у време пандемије остали без посла јер су у Швајцарској радили где су и како су могли, онима који сада немају смјештај, који спавају под мостовима, у колибама или су практично на улици у тешкој ситуацији.

„Сви људи из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ који су у безизлазној ситуацији и неизвјесности у вријеме епидемије вируса могу да ми се јаве, све док се не снађу или док у њиховим земљама траје ванредна ситуација. Могу им помоћи, јер све што имам ја – имаће и они“, поручује за новинску агенцију Срна овај хумани човјек, херој времена, искрени патриота и родољуб.

Он је у последњих неколико дана разговарао са амбасадорима БиХ и Србије у Швајцарској и мада му је нуђена надокнада за смештај тих људи затечених у безизлазној и тешкој животној ситуацији, Стојан је одлучио да те људе бесплатно прими у своје хотеле.

„Мени није важно ко су ти људи нити које су националности. Они су се нашли у великој невољи, немају куда и не могу да се врате кућама у Отаџбину. У Швајцарској су људи преко ноћи остали без посла, без игдје ичега“, наводи Стевановић, који у граду Швиц, недалеко од Луцерна, поседује хотеле „Кристал“ и „Хелвеција“ са 150 смештајних капацитета.

Стојан објашњава да ће их сместити у условним и опремљеним собама, да има довољно лежајева у два хотела и да ће они остати ту све док се не снађу, односно док траје ванредна ситуација.

Фотографија корисника Miša Ćirić
Човек великог срца: Стојан Стевановић

„Према ономе што сам сазнао од амбасадора Србије, шездесетак људи тренутно нема гдје да се смјести, то су људи који су овдје

боравили и радили привремено“, напомиње Стевановић.

Он каже да је са амбасадорима БиХ и Србије у Швајцарској договарао смештај за 225 људи који су се код њих пријавили на чекање за хитно решавање проблема у коме су се сад нашли.

Напомиње да је важно да се ти људи не повлаче по улици, односно по неким баштама на минус два-три степена и да дођу слободно код њега, јер су му хотели сада у новонасталој ситуацији пословно-труистички празни.

„Што једемо ми – јешће и они. Ја то тако гледам, треба помоћи људима, нико свој иметак неће понијети са собом када умре“, истиче Стевановић, напомињући да све око смештаја и исхране људи преузима на себе.

Контактирао је и начелника родних Лопара Раду Савића и замолио да све Мајевичане, за које зна да су остали без крова над главом, пошаље у његове смештајне капацитете и да објави то на свом порталу општине Лопаре.

„Не могу као човјек дозволити да неко спава под мостовима, а моји хотели су празни од 27. јануара од кад је овдје све позатварано. Мој посао, који је 90 одсто везан за Кину и пословне људе из ове земље, такође је стао, и сада су сви капацитети празни“, напомиње Стојан Стевановић.

Он наводи да је имао позив и од жене родом из Угљевика, која је у Швајцарској чувала децу, а сви њени послодавци су је сада оставили на цедилу.

„Прихватио сам је, наравно, у хотел“, наводи Стојан један од примјера који се дешавају свакодневно.

Он претпостаља да из БиХ и Србије у Швајцарској има двје до три хиљаде људи и да су сви они, претежно, у хотелијерству радили привремено-повремено, а сада је та област туризма затворена.

Фотографија корисника Miša Ćirić

„Мени не треба нико да захваљује, а камоли да плаћа. Једноставно не могу да дозволим да људи немају гдје да оду, да су смјештени по неким хладним кућицама, баштама и слично, а моји хотели су празни“, истиче Стојановић.

Он напомиње и да је сву своју имовину, све апартмане хотела „Хелвеција“ у мајевичком родном мјесту Лопаре, дао у исте сврхе док траје ванредно стање у његовој родној земљи, а обезбедио је својим транспортом и душеке из Сарајева.

„Све смо дали на располагање и у Швајцарској и у Лопарама, – све што имамо моја породица и ја. Само да се све ово заврши“, поручује Стевановић.

Начелник Лопара Радо Савић раније је агенцији „Срна“ рекао да је ова локална заједница испунила услове, односно правовремено реаговала и обезбедила смјештај за десет лица у хали „Хелвеција“, која је вишенаменска сала.

„Стојан Стевановић из Швајцарске, поријеклом из Лопара сам је понудио рјешење које се уклапа у мјере Владе Републике Српске“, рекао је Савић „Срни“ и закључио да људи у дијаспори никада не заборављају на потребе свог народа у Отаџбини.

Објекат у Лопарама располаже водом, има струју, кухињу, собе, тоалете, те систем грејања односно хлађења, све што је неопходно за евентуални смештај лица, као и кревете који су на располагању општини.

„Захвални смо привреднику Стевановићу јер је своју имовину ставио на располагање општини и Републици Српској док траје ванредна ситуација“, навео је Радо Савић.

Стојан Стевановић је угледни хотелско-туристички предузетник власник компаније, Председник удружења Српских привредника Швајцарске са седиштем у Цириху, супруг, отац и деда и председник Удружења Корени матица, диаспора и пријатељи Србије и Републике Српске.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *