Čudne mere na granicama evropskih država

Srđan Lukić, pulmolog iz Srbije koji živi u Sloveniji, podelio je na Tviteru vrlo zanimljivu činjenicu o prelasku granica u ovom trenutku: on iz Slovenije može da ode u Italiju i vrati se, a da pritom ne mora da provede 14 dana u karantinu, dok Italijan, sa druge strane, ne može da dođe u Sloveniju.

Isto tako, ako bi odlučio da dođe u Srbiju na nekoliko dana, a onda da se vrati u Sloveniju, morao bi da u Sloveniji u povratku “odleži” karantin. Ipak, ako bi umesto u Srbiju pošao u Bugarsku, u Sloveniju bi se vratio potpuno regularno.

Pored toga što su građani evropskih zemalja pomalo zbunjeni, mnogi se pitaju: Imaju li ovakve mere smisla – jesu li svrsishodne i mogu li da budu efikasne, naročito ukoliko su uslovljene i politički, a ne samo epidemiološkom situacijom.

“Mere na granicama su balans između zdravstvene procene i političkih odluka”, rekao je Lukić za Nova.rs. “Moralo se uvažiti to da je u Italiji loša situacija, pa zato nije dozvoljeno Italijanima da uđu u Sloveniju, ali se isto tako uvažava i to da je Italija u EU pa se ne brani Slovencima da idu tamo i vrate se bez karantina. Isto tako Crna Gora nije u EU, pa građani Crne Gore moraju sačekati na političku odluku iako u zdravstvenom smislu imaju odličnu epidemiološku situaciju. Zbog svega toga kada se sveobuhvatno pogleda, mere su međusobno podosta kontradiktorne.”

Šuškalo se i da Austrija nije bila zadovoljna odlukom Slovenije da načelno otvori protok putnika sa Italijom koja je naročito teško bila pogođena pandemijom. Austrijanci su smatrali da su i Italija i Slovenija “nebezbedne” zemlje i “da ne drže situaciju pod kontrolom”.

Iz Austrije se može u Hrvatsku, ali su ove dve zemlje tek nedavno ispregovarale mogućnost da Austrija otvori granice za Hrvate koji požele da uđu.

Činjenica da Evropskoj uniji ne pripadaju istovremeno i sve države koje čine Evropu dodatno komplikuje situaciju.

“Što se tiče država van EU, one su manje opterećene tom obavezom prema drugim članicama EU pa mogu biti konzistentnije. Crna Gora ima isti pristup prema svima, pa tako pušta građane nekih članica EU, a neke pak ne pušta”, istakao je Lukić i dodao da pošto sada nema nekih posebnih negativnih rezultata takvih kontradiktornih mera u EU, predloženo je da se ukinu zabrane za zemlje Balkana od 1. jula.

Opšta preporuka je da se granice otvaraju sa zemljama u kojima je slična ili ista epidemiološka situacija, ali je činjenica da je nastala opšta konfuzija pošto se zemlje međusobno nisu usaglasile; ako se snađete na granicama, srećan put. U suprotnom, ne samo građani Srbije, već većeg dela Evrope, moraće da pričekaju otvaranje na nivou evropskog bloka kako bi nesmetano putovali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *