Ćelije raka pretvaraju u salo

Širenje raka uzrokuje da naučnici sve više pažnje poklanjaju ovom fenomenu. U poslednje vreme potraga za jekom je intenzivirana zbog sve većeg broja obolelih. Rak je bolest koja ne razara samo telo, već i dušu, a i porodice obolelih, te je pronalaženje leka za ovu opaku bolest sve više priroritet medicinske nauke.

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu uspeli su da nateraju ćelije raka dojke da se pretvore u salo i time postanu potpuno bezopasne. Da bi postigli tako nešto naučni tim pratio je čudan put metastaziranja ćelija raka. Njihov uspeh je samo prvi korak, ali je napredak veoma obećavajući.

Kada posječete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se menjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno telu. Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vreme je poznato da ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu da se šire kroz telo i metastaziraju.

Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, da bi onda miševe tretirali sa dva lijeka „rosiglitazone“ i „trametinib“.

Zahvaljujući lekovima, ćelije raka su, umesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, se pretvorile u masne ćelije, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

“Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka”, navodi se u studiji.

Uprkos tome što se nisu sve ćelija raka pretvorile u salo, ostale su takve.

“Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo videli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije”, istakao je Gerhard Kristofori, biohemičar na Univerzitetu u Bazelu.

Spas u Atini

U očekivanju revolucionarne leka protiv raka, pacijentima ostaje mogućnost lečenja opake bolesti po metodama koje se sada koriste, a jedna od mogućnosti је uklanjanje tumora radiohirurškim putem. Među nekoliko eropskih centara izdvaja se klinika u Atini u kojoj je poslednjih godina spas tražilo i više stotina pacijenata iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije. Klinika poseduje najsavremenije uređaje za uklanjanje tumora. Reč je o sajber nožu i tomo terapiji, koji su do sada u svetu pokazali najbolje rezultate u borbi sa opakom bolešću. Svi oni koji žele da zakažu konsultacije i raspitaju se omogućnostima lečenja u atinskoj klinici mogu to da urade direktno na broj telefona: ​+381638286185. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *