Cveće predsednika Srbije na vrhu Kajmakčalana

Povodom 11. Novembra Dana priimirja u Prvom svjetskom ratu danas ne na spomen-kosturnicu piginulim srpskim vojnicima i oficirima na vrhu Kajmakčalana (2521 m) položen venac predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na vencu je ispisan tekst Junacima sa Kajmakčalana koji padoše za slobodu Srbije – Aleksandar Vučić. U ime predsednika Srbije venac je položio narodni poslanik u Skupštini Srbije Dušan Marić.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac je položio Dušan Marić

Marić je venac na spomen-kosturnicu na Kajmakčalanu položio i u ime opštine Velika Plana u kojoj obavlja dužnost predsednika lokalnog parlamenta.

Bitka na Kajmakčalanu jedna je od najvećih bitaka Prvog svetskog rata, koja je na slavnoj planini vođena u septembru 2016. godine između srpske i bugarske vojske i u kojoj je poginulo najmanje 850 a ranjeno više od 3500 srpskih oficira i vojnika. Žrtve na bugarskoj strani su bile još brojnije.

Pobeda srpske vojske na Kajmakčalanu i zauzimanje planine za koju su Bugari tvrdili da je neosvojiva, predstavljala je prekretnicu u Prvom svetskom ratu.

Među desetinama oficira srpske vojske koji su poginuli u boju na ovoj planini je i komandant legendarnog Dobrovoljačkog puka vojvoda Vuk.

Pogledajte još fotografija u galereiji:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *