Božić u svim bojama sveta

Odeljenje Dopunske škole na srpskom jeziku u Švajcarskoj, u Iverdonu, predstavilo je svoj rad i dalo doprinos proslavljanju Božića. U organizaciji komune Iverdon, Centra za integracije, za omladinu i obrazovanje, na čelu sa delegatom Katjom Blan, 9. decembra proslavio se Božić sa svim maternjim školama na području ovog malog grada na obali Nušatelskog jezera.

Program je bio izuzetno bogat i propraćen podrškom najviših zvanica komunalnih vlasti, što je bila lepa prilika da se podrži i predstavi i naša škola, koja je od pre dve godine uvrštena u partnere Centra za integracije u Iverdonu. Đaci su sa svojom profesorkom Bojanom Golubović predstavili srpski jezik, kulturu i tradicionalne običaje na više nivoa, preplićući se

sa srodnim narodima i ukrštajući svoje reči i običaje sa drugim narodima i kulturama.

Zajedno su nastupali učenici iz srpske i ruske škole, sa svojim pričama o pravoslavnim svetiteljima, zatim portugalski i italijanski sa svojim srodnim bajkama, a zatim su preplitali i mešali svoju kulturu sa mitovima i legendama arapskih zemalja i Eritreje, sa tamulskim i tigrinijskim jezikom.

U ovom jednom danu, kulture su bile pomešane, priče i legende ukrštene – to je bio očaravajući momenat zajedničkog

života prikazan u bajkovitom zamku u centru Iverdona.

Na sceni su se smenjivali i tradicionalni kostimi pomenutih zemalja, a srpskoj školi je nesebičnu pomoć tim povodom pružilo KUD Brojanica, koje godinama uspešno predstavlja srpsko kolo i igre iz Republike Srpske i Srbije na čelu sa Sašom Obrenovićem. Igrači su u narodnim nošnjama predstavili šumadijske igre i oduševili više od 200 zvanica.

Početak ceremonije je obeležilo zajedničko kićenje jelke uz pesmu i muziku, a zvezda sa srpskom zastavom na jelki zauzela je istaknuti položaj.

Manifestacija je završena zajedničkom pesmom više od 70 učenika, na francuskom jeziku, a veličanstveni ruski Deda Mraz u plavom kostimu je deci podelio paketiće koje je ova gostoljubiva opština pripremila deci svih nacionalnosti.

Đaci srpske škole i članovi KUD Brojanica dobili su i paketiće od porodice Obrenović.

IZVOR: RTS

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *