„Боже благослови Америку“ написао руски Јевреј

Ирвинг Берлин, jедан од најпознатијих америчких композитора 20. века, аутор песама Puttin’ On the Ritz, White Christmas, There’s No Business Like Show Business и још хиљада других, рођен је у Руској империји.

 

Берлин рођен је u јеврејској породици као Израиљ Моисејевич Бејлин 1888. године у Могиљовској губернији (данашња Белорусија). Био је најмлађе од осморо деце. Одмах по рођењу породица се преселила у сибирски град Тобољск (Тјумењска област). Отац му је радио у синагоги, где је вршио богослужења.

Будући композитор је имао пет година када се породица Бејлин преселила у Њујорк. Нису познати разлози одласка, али је могуће да се породица плашила погрома којих је крајем 19. века било близу југозападних граница Руске империје. Ирвингов отац је умро 1901. године, па је дечак био принуђен да напусти школу и да се запосли. Један начин зараде било је певање. Певао је на улици у аматерском хору.

Прву песму је саставио за бар у коме је радио као конобар, и на њој је зарадио 37 центи. За тај новац је одлучио да објави песму. У штампарији је направљена грешка у његовом презимену – уместо Бејлин је написано Берлин. Он је прихватио то презиме и касније се тако и потписивао. Научио је да свира клавир и затим је компоновао још неколико песама. Њих је већ продао за велике паре.

The Rich and Complicated History of 'God Bless America' - The New York Times

Ирвинг добија америчко држављанство 1918. године, на крају Првог светског рата, и одлази у армију. Тамо компонује патриотске песме, од којих се једна и данас доживљава као незванична химна САД. То је песма God Bless America („Боже, благослови Америку“).

Песма постаје посебно популарна 1938. године када композитор ствара нову верзију, коју изводи Кејт Смит.

Та песма је отпевана у мјузиклу This Is Army 1943. године, где је једну од главних улога играо будући амерички председник Роналд Реган. Она се и данас у САД пева за време националних празника.

Извор: Russia Beyond

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *