Bosanac iz Tuzle govori više od 56 jezika

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj momak iz Tuzle već godinama oduševljava svet jer govori čak 56 jezika, a mnogi kažu da je ta brojka i veća, više od 70! Da je u pitanju jedinstveni genije govori i činjenica da je već sa 16 godina obavljao funkciju opštinskog odbornika.

Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i savetnik doskorašnjeg makedonskog predsednika, Đorđa Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Na pitanje kako neko može da govori 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće.

– Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspeh je neminovan”.

Muhamedu je u proseku potrebno dve to tri nedelje za svladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

– Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar deo njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspeti i ja to, zaista, jesam.

Zato svima savetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi – poručio je Mešić za Al Jazeeru.

Pogledajte delić umeća neverovanog i izuzetno talentovanog Muhameda Mešića:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *