Бог ме послао да чујем човека који је спремао убиство Амфилохија

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић из Ваљева, који је био сведок покајања у Херцег Новом пред свештеником Радомиром Никчевићем, директором Светигоре, радија Митрополиције црногорско-приморске, извесног Михајла у лето 2014. године, на молбу нашег портала дао је појашњења о догађају коме је лично присуствовао. 

Подсетимо, портал „Тамо далеко“ јуче је објавио текст проте Ненада под насловом „Покајање на Белависти“ у коме се наводи како је поменутог лега господњег својим очима и ушима гледао и слушао Михајла како плаче и моли за опроштај због тога што је организовао два покушаја убиства митрополита Амфилохија и оца Радомира. „Само вас је Бог сачувао“, рекао је грешни покајник Михајло, који више није међу живима, оцу Радомиру. Ево шта је отац Ненад за наш портал тим поводом изјавио. Његову изјаву преносимо у целини:

Фотографија корисника Ненад Андрић„Да ли је требало раније објавити о догађају на Белависти не знам. Оца Радомира нисам виђао никада после, као ни др Сандру нити тог несрећника Михаила, а занимљиво за њега нисам чак ни чуо ни пре тог догађаја, нити сам познавао пак др Сандру лично ни оца Радомира. За Михаила сам сазнао са интернета ових дана ко је био. Да је био уметник, сликар. Председник Црногорског одбора те њихове ЦПЦ и члан Савјета митрополије исте те квази верске заједнице и да је био, пише му приликом једне изложбе, говорник на постављењу митрополита ЦПЦ неког Михаила ваљда је то Мираш.

Тек сада схватам што ме је Бог тада послао ту на Белависту јер отац Радомир не може да даје изјаве и да сведочи  јер га је исповедио, а ја нисам, ја сам седео за другим столом и свак је могао чути шта овај Михаило прича наглас.  Што је Вашој редакцији отац Радомир и потврдио.

Верјем да ће мене и моје Бог чувати молитвама, Св. Петра, Св. Василија, патријарха Иринеја, мог надлежног владике као и молитвама митрополита Амфилохија од следбеника ЦПЦ и протагониста ЦПЦ јер као свештеник осећам да не воле што сам објавио ову истину и где се показало да је Митрополит потенцијална жртва протагониста ЦПЦ и сваки који подржава митрополита Амфилохија и СПЦ као што  је ето случај и са оцем Радомиром који је био мета, по изјави покајног покојног Михаила.

Како каже Св. Писмо – по плодовима ћете их познати. Ови плодови су горки.

Верујем да ће се многи дозвати памети и присетити се којој Цркви су припадали стари Црногорци и преци њихови вековима и чији је владика био Св. Василије највећи по броју чуда и исцељења у свету. Сећам се у Солуну мит. Варнава на беседи на дан св. Нектарија каже Грцима и нама присутним Србима (водио сам  ходочаснике на Егину) – по броју чуда исцељења је на првом месту у свету св. Василије Српски са Острога и за њим св. Нектарије  Грчки са Егине. И додаје да су та два свеца најраширенијег култа у наша два народа где им се моле и Грци и Срби и сви православни.

Старац чувени Нектарије Виталис је веома волео Св. Василија и имао је жељу да добије нешто од одежди са кивота па је добио од Управе Острога платнену свештену одежду и икону са Острога која се и данас чува у Камаризи код Атине. Такође и руски верници поштује св. Василија, пишу о многим чудима његовим. И сада после толико векова треба неко да преименује св. Василија да није светац СПЦ у којој је крштен, замонашен и чије био владика и од које је канонизован и у којој чини чуда, већ неке ЦПЦ. Па то је сулудо и ван сваког моралног и правног кодекса.

Нека би дао Бог и Св. Василије да идемо путем Светосавским којим је и он ишао и Свети Петар Цетињски  и велики Његош, св. Стефан Пиперски, св. Јоаникије Липовац, а не путем квази верских организација чији протагонисти покушавају да урушавајући вековну Српску православну цркву оснују своју неку нову, без Бога и Светаца. Тако да векови сведоче истину и други велики народи“.

Фотографије: Протојереј-ставрофор Ненад Андрић/лична архива

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *