Beogradski top restorani po izboru Mišelina

Mišelin je sa zadovoljstvom prvi put predstavio Mišelinov vodič za Beograd kako bi proslavio bogatstvo gastronomske scene grada.

U ovom prvom izboru preporučeno je 14 restorana, od kojih je jedan dobio oznaku „Bib Gourmand“ od inspektora Mišelinovog vodiča. Ova oznaka se dodeljuje omiljenim i prepoznatljivim restoranima koji nude visokokvalitetni meni i dobru vrednost za novac.

„Ovim izborom Beograd postaje odredište koje Mišelin preporučuje zbog svoje ponude bogatih i raznovrsnih gastronomskih iskustava“, objašnjava Gvendal Pulenek, međunarodni direktor Mišelinovog vodiča.

„Protekle dve godine bile su teške za ugostiteljstvo i turizam, a ovaj prvi izbor za Beograd je takođe važan korak ka jačanju lokalne ugostiteljske delatnosti. Potencijal je ovde stvaran, sa poletnim, mladim, talentovanim profesionalcima spremnim da zablistaju i istaknu lokalnu kulturu. U Beogradu osećamo veoma dinamičnu atmosferu, kao i upečatljivu autentičnost, čak i u kulinarskim iskustvima“, rekao je.

Foto: Shutterstock/FOOD_PHOTOGRAPHYRaznolika kuhinja ove zemlje – uslovljena njenim geografskim položajem između Istoka i Zapada i bogatom razmenom koja se odvijala tokom istorije – stvorila je snažnu i raznovrsnu kulinarsku kulturu u kojoj su uočljivi turski, mađarski i drugi balkanski uticaji.

Srpski pejzaži, koji obiluju bogatom i plodnom zemljom, nude izvanrednu osnovu za kulinarsko izražavanje, sa visokokvalitetnim proizvodima dostupnim tokom svih godišnjih doba. Srbija je poznata i po vinogradarstvu, sa osobenim sortama vinove loze. Rezultat je dinamična kulinarska scena, popularna i primamljiva svim gurmanima.

Kao i uvek, izbor za Beograd napravili su anonimni i nezavisni Mišelinovi inspektori, koji restorane ocenjuju na osnovu svetskih kriterijuma Mišelinovog vodiča, sa ciljem da pruže najbolje preporuke gastronomima širom sveta.

Ovaj početni izbor obuhvata 14 restorana koji su izabrani za Vodič i uključuje sve, od restorana u tržnom centru, do jednog u nekadašnjoj carinarnici… a raspon kuhinja je podjednako raznolik, od klasične i autentične (Salon 1905, Gušti mora, JaM) do moderne i kreativne (Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903), od srpske do japanske (Ebisu) ili mediteranske (Comunale Cafè e Cucina, Mezestoran Dvorište, Langouste).

Iva New Balkan Cuisine, prijateljski, kvartovski kafić-restoran, nagrađen je Mišelin „Bib Gourmand“ oznakom zbog odličnog kvaliteta i izvrsne vrednosti za novac. U ovom restoranu modernog izgleda gurmani mogu da uživaju u tradicionalnim balkanskim receptima koji su suptilno prefinjeni, ali i dalje zdravi i usrećujući.

Restoran je prepoznatljiv po svojoj posvećenosti održivosti

Restoran Bela reka se ističe zbog svoje podrške održivosti. Ovoj gradskoj instituciji vlasnikova farma (smeštena na Homoljskim planinama) obezbeđuje izvrstan asortiman mesa i kozjih sireva, kao i vina sa njihovog imanja. Cilj im je promovisanje lokalnih poljoprivrednika i proizvođača, kao i očuvanje identiteta tradicionalne srpske kuhinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *