Београд и Вршац за обнову Михољске пpевлаке

Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја, свечаним концертом у Културном центру Чукарица на Бановом брду, отпочели су Дани Михољске превлаке. У светлу 800 година Српске православне цркве, Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина града Вршца, и ове године доносе дух Свештене српске царске лавре Манастира светог Архангела Михаила Београђанима, Вршчанима и свим осталим посетиоцима ове традиционалне манифестације.

Свечаност је отворио директор ПСД Света Србија Миљан Ћеранић, а наступили су женски хор Света Јелена Дечанска при храму Светога краља Стефана Дечанског у Железнику, мелод и појац хаџи Никола Мијовић, дете спортисткиња ПСД Света Србија Ангелина Ђорић, певница Ступови, гуслар Батрић Јокановић, здравичар Драгиша Симић и културно уметничко друштво Радост.

Посетиоци су имали прилику да послушају духовне композиције и етно песме и да са великим интересовањем пропрате игре из околине Београда у извођењу младих кудоваца. Концерту је присуствовао игуман манастира Михољска превлака, архимандрит Бенедикт који је исте вечери кренуо пут Вршца. Вечерас,  у суботу 02. новембра манифестација је настављена Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Владика банатски Никанор, а саслуживао архимандрит Бенедикт уз бројно свештенство Епархије банатске.

Духовно вече под називом „Обнова је одбрана“ на коме учествује отац Миајло Бацковић, грбаљски парох и секретар Одбора за обнову манастира Михољска превлака и на коме ће бити представљена књига о Његошу Др Снежане Адамовић, одржава се у духовном центру Светог Теодора Вршачког од 19 часова.

У недељу, игуман превлачке светиње служи Свету Литургију у Скиту Светих Четрдесет Мученика Севастијских у Ковину. Исте вечери, у Дому омладине у Београду од 19 часова, одржаће се духовна трибина са архимандритом Бенедиктом, док ће четвртог дана, у понедељак, такође у београдском Дому омладине округлим столом о Лази М. Костићу започети серија представљања знаменитих Срба Боке.

Као и свих претходних година, и ове јесени, интересовање јавности за Дане Михољске превлаке је велико, тако да је одлука организатора да од ове године продуже „превлачке сусрете“ за још један дан, била у потпуности оправдана.

 

Текст и фотографије: Миљан Ћеранић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *