Austrijski genaral sa srpskom pesničkom dušom

Petar Preradović (1818.–1872.), austrijski general, istaknuti ilirac, pjesnik domoljubnih i ljubavnih tema i prevoditelj, bio je jedan od najplodnijih i najcjenjenijih pjesnika 19. stoljeća za vrijeme hrvatskog narodnog preporoda, odnosno Ilirskog pokreta.

Rodna kuća Petra Preradovića u selu Grabrovnici kod  Bjelovara

Rođen je 19. marta 1818. godine, u Grabrovnici kod Bjelovara, selu tadašnje đurđevačke krajiške pukovnije, u srpskoj pravoslavnoj obitelji. Kako mu je za uspješnu vojnu karijeru kao pravoslavcu onemogućeno vojno napredovanje, za vrijeme školovanja prelazi na katoličanstvo, vjeru, što je bio preduslov za napredak u službi.

Po završenoj vojnoj akademiji službovao je kao oficir i kasnije general-major u raznim mjestima austrijske carevine.

Petar Preradović

Sticajem okolnosti, u osmogodišnjem školovanju sasvim je zaboravio maternji jezik i svoja prva poetska djela napisao je na njemačkom. Susreti s domoljubima onoga vremena ostavljaju traga na njemu i okreće se materinskom jeziku i isticanju hrvatske kulturne i jezične baštine, s izrazitim domoljubnim naglascima.

Pisao je uglavnom poeziju domoljubne tematike, ali i ljubavne i misaone pjesme i spada u vodeće pjesnike Ilirizma. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u arkadama na zagrebačkom groblju Mirogoj, dok njegov spomenik danas krasi jedan od najljepših trgova u Zagrebu. Preradovićeva unuka, Paula von Preradović (udana Molden), autorica je himne Republike Austrije.

Izvor: P-Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *