“Црни лабуд клавира” осваја Америку и свет

Пијанисткиња родом из Београда, Марта Милошевић Бранковић, која већ деценију и по живи у Мајамију на Флориди, као најмлађи студент у генерацији са 20 година завршила је Музичку академију у српској престоници, а са непуне 23 године одлази на магистарске студије клавира у Чикаго, размишљајући да се након тога врати у отаџбину.

У Београду 2005. године упознаје свог садашњег мужа, такође Београђанина, који је тада већ живео у Мајамију, а у родни град је дошао да посети родитеље. Марти је тада рекао да познаје нашег пијанисту Кемала Гекића, који ју је убедио да дође на аудицију у Мајами, након које је примљена на место асистента на факултету. Рад и познанство са овим сјајним уметником су јој много помогли у каријери и од 2010. је одржала скоро 200 солистичких концерата.
Где год наступа Марта свира и дела српских аутора, ширећи тако слику о нашој етно класичној музици. Америчка публика воли да осети њену словенску душу. Често сарађује са Црквом светог Симеона Мироточивог у Мајамију, и увек се радо одазива њиховом позиву за концертни наступ. На једном од концерата су прикупљана средства за помоћ у куповини новог клавира за Коларчеву задужбину у Београду.
За портал “Тамо далеко” Марта Милошевић Бранковић каже:
“Тренутно промовишем свој први клавирски албум “Црни лабуд клавира” који је до сада постигао велики успех у Америци. Добила сам 19 одличних критика широм Америке, као и по једну из Енглеске, Италије и Јужне Африке, а албум се свакога дана пушта на различитим радио станицама од Њујорка до Лос Анђелеса. WCNY, позната станица из Нјујорка, је направила плеј-листу са мојим албумом, Јојо Ма албумом, и Надин Родригез која се пуштала цео дан. Американци су се одушевили албумом, српском причом и звуком. До сада сам дала пет интервјуа за важне магазине, као што је, на пример, Фанфаре магазин, и направљен је подкаст од стране Classical Discoveries станице у Њу Џерзију у трајању од 45 минута о мени.
На Амазону је албум добио свих пет звездица а од Cinemusica у Кливленду смо добили четири звездице за перформанс од могуће четири звездице. Промоција у МГМ хотелу у Вегасу је протекла одлично и појавиле су се и неке занимљиве понуде. Нисам сигурна да ли знате али албум се делом снимао у Србији, на мом концерту на Коларцу, и такође промовише српску причу и идеју. Портал “Тамо далеко” први ексклузивно објављује причу о овом албуму.
Тренутно радим на томе да “Црни Лабуд клавира” постане бренд и клавирски шоу, где пијаниста није само пијаниста него перформанс артист који користи клавирску музику као медиум са другим жанровима. У прелепом чланку за Фанфаре магазин, који је иначе број 1 магазин за класичну музику, изашао је чланак са насловом “Црни Лабуд је раширио своја крила” где новинар описује мене као “нову силу концертних подијума која жели да оживи сувише једнолично окружење класичних рецитала по Америци, неко ко ће унети енергију у клавирски перформанс и приближити га широј маси”.
Први шоу “Црни лабуд клавира” је заказан за 21. март 2019. са почетком у 19 сати, у Културном центру Авентуре, градића у непосредној близини Мајамија на Флориди, на коме ће на сцени са Мартом наступити многобројни гости изненађења, а чак седамнаест људи, уз њену издавачку кућу “Navona records”, ради на целом догађај.

Предраг Карасовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *