Аустралија забрањује усташка знамења

Аустралијска држава Викторија прошириће забрану истицања фашистичких симбола,  у које ће убудуће бити укључено и усташко знамење. Одмах пошто то усвоји држава Викторија , истим путем ће кренути и аустралијска федерална управа. То значи да Хрвати више неће моћи да истичу шаховницу из времена Независне државе Хрватске, фотографије и транспаренте са ликом Анте Павелића, слово У и  поздрав „за дом спремни”.

Хрватска заједница међу којима је велики број потомака усташа који су након Другог светског рата побегли из Југославије, за то може да захвали фудбалерима клуба „Витезови” из Мелбурна. Они су десетог априла, на дан оснивања Независне државе Хрватске, у свлачионици певали усташку песму „бој се бије, усташки се барјак вије” и отпоздрављали подизањем десне руке.

–Држава Викторија има нулту толеранцију према величању идеологије мржње. Свако заслужује да се осећа безбедно, да буде добродошао и укључен у друштво Викторије, саопштила је државна управа Викторије.

Истраживање медија је показало да хрватска заједница отворено истиче усташко знамење и као пример за то је наведен клуб „Босна” у западном Сиднеју, где су на свим јавним окупљањима присутне заставе са словом У. Путем интернета се продају мајице, привесци за кључеве и заставе са ликом Анте Павелића, који је, како се истиче у тексту „Сиднеј морнинг хералда”, био близак савезник Адолфа Хитлера. Режим Павелића је, наводи се, одговоран за убиство најмање пола милиона Срба, Јевреја и Рома.

У Аустралији је одавно познато кокетирање Хрвата са нацизмом и зато ова прича није стигла без разлога. Наиме, Хрватска заједница је огорчена зато што Срби, потомци четничке емиграције а и каснији досељеници могу да учествују у прославама  такозваног АНЗАК празника (аустралијски и новозеландски корпус) . Он се слави у част ратних војних ветерана. Иначе, они су у оба светска рата били савезници Срба.

Недавно је објављено да је 1500 припадника АНЗАК-а (аустралијски и новозеландски корпус) ратовало уз Србе у Првом светском рату. И у другом светском рату су Срби поново били на истој страни са Аустралијанцима и Новозеланђанима. У оба светска рата, Хрвати су били на страни поражених. Ако не рачунамо Хрвате који су након септембра 1944. године и позива Тита, пребегли на страну партизана. Тада је већ било јасно како ће се завршити рат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *