Витешки до Часног крста и у Копенхагену

Широм Србије, Републике Српске, Црне Горе, али и дијаспоре одржано је традиционално пливање за Часни крст поводом Богојављења. Један од 15 највећих православних празника, којим се обележава дан када је, према хришћанској традицији, Христос, у својој 30. години дошао код Светог Јована Крститеља да га крсти на реци Јордан, свечано је, како и приличи, обележен у српској зајединци у Копенхагену.

Више десетина српских верника после јутарње литургије, коју је служио протојереј-ставрофор Александар Самарџић, старешина храма Светог Великомученика Георгија, упутило се ка Strandpromenaden шеталишту, у близини Амбасаде Србије у главном граду Краљевине Данске, где је одржано витешко надметање за Часни крст.

Копенхаген је данас био окупан сунцем и као да се Бог јавио и растерао сиве облаке како би стасити момци и окупљени верници уживали у светом дану. За овогодишње такмичење у пливању за Часни крст пријавило се 19 такмичара, међу којима је била и једна дама, која је код верника посебно побрала симпатије јер је стала уз раме младићима и ускочила у хладну воду Балтичког мора.

Први до Часног крста допливао је Игор Лабан, стасити момак родом из Херцег Новог, који је од оца Александра добио поклон крст из Витлејема, док су остали такмичари добили захвалнице.

Фотографија корисника Den Serbisk Ortodokse Kirke-На овом месту окупљамо се већ други пут и ове године нас је скоро дупло више него прошле године. Хвала Богу жеља нам је да наставимо са овом лепом традицијом – рекао нам је кратко прота Александар.

И Александар Елез радовао се пливању за Часни крст

За учеснике витешког надметања приређен је и пријем у Амбасади Србије у Копенхагену, а домаћан на овом пријему била је њена екселенција амбасадорка Јасмина Митровић-Марић.

Међу пливачима за Часни крст била је и група „Витезови“ у црним јасно обележеним мајицама, која је на овај начин дала подршку Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве, која се мирним протрстима, са иконама у рукама, бори против нецивилизацијског закона о вероисповести, којим црногорска власт покушава да отме светиње.

Окупљени верници, на шеталишту их је било више стотина, наставили су дружење уз кувану ракију, а већ традиционално пливање, привукло је и пажњу знатижељних Данаца.

 

Погледајте видео снимке надметање за Часни крст у Копенхагену:

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *