Арно Гујон окупља Србе у расејању

Министарство спољних послова Србије покушаће да српску дијаспору чвршће веже за матицу и да наше сународнике искористи као лобисте за интересе Србије и српског народа на различитим нивоима у државама широм света.

Лист наводи да ће тај задатак бити поверен Арноу Гујону, новоименованом директору Управе за сарадњу са Србима у дијаспори и региону Арноу Гујону, који истиче да је први циљ Управе да препозна и окупи Србе који живе у расејању и имају политицки, економски и медијски утицај.

„Након тога ћемо моћи да заједно делујемо у истом правцу, за добробит наших људи који тамо живе, као и матицне државе Србије. То је улица са два правца, да матица помаже дијаспори, али и да Срби из расејања помажу Србији. Веома је важно то што људи који су се родили у инострантству или тамо дуго живе, перфектно разумеју, не само језик, већ и туђу културу“, рекао је Гујон.

Он је истакао да „баш ту они могу да буду значајни и да својим контактима и културолошким разумевањем земље у којој живе заједно радимо праве ствари за Србију“.

„Новости“ преносе и речи министра спољних послова Николе Селаковића да ће држава настојати да ојача дијаспору и искористи тај, како је рекао, велики потенцијал који држава до сада није препознала на прави начин.

Ван граница Србије живи око четири милиона Срба, од тога половина у региону, док су њих око два милиона припадници тзв. праве дијаспоре, највише у Аустрији, Немачкој, САД…

Дугогодишњи члан скупштинског Одбора за дијаспору Александар Чотрић каже да би Срби у дијаспори највише могли да учине за државне и националне интересе у најутицајнијим државама света попут САД и Немачке, где их живи 500.000, односно око 800.000.

„Они могу да помогну остваривањем контаката са утицајним политичарима, као и тиме што ће те политичаре подржати својим гласовима да би они, заузврат, били благонаклони према интересима Срба и Србије“, каже Чотрић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *