Србин који је лансирао Американце на Месец у Београду

Давид Вујић, последњи живи члан „Српског Аполо 7“, односно групе Американаца српског порекла који су радили на програму Аполо ’60-их и ’70-их година прошлог века, допутовао је у Београд, где ће боравити до  28. јула у организацији Амбасаде Сједињених Држава у Србији у оквиру кампање „Ви сте свет“.
Тим поводом Америкчка амбасада огласила се и на свом Твитер профилу:

Током посете Београду Давид Вујић ће о свом животном искуству, америчком свемирском програму и колико су српско-амерички научници, инжењери и менаџери били важни за истраживање свемира, разговарати са широком публиком – студентима, званичницима владе, члановима академске заједнице и другима.

Давид Вујић провео је више од 45 година радећи у аеронаутици и авио-индустрији. Радио је у компанији „North American Aviation“ (која је касније променила назив у „North American Rockwell“, а и данас постоји под именом „Rockwell International“), био је члан Лансирног тима свемирског брода Аполо, који је са успехом спустио човека на Месец 20. јула 1969.
Лично је био одговоран за координацију управљања пројектом између НАСА и Роквела, као и за техничко и управљачко садејство са другим фирмама укљученим у мисију Аполо.
Мада је рођен и одрастао у Мидленду, у Пенсилванији, градићу познатом по производњи челика, Вујић своју православну веру и српске корене није заборавио. Отац му се доселио у Америку из славонског села Окучани уочи Првог светског рата, након што се у српској војсци борио у два балканска рата.
Седморица Срба, пионира америчког свемирског програма „Аполо“ (први сдесна Давид Вујић)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *