Andriću ukrali, knjigu, olovku i naočare

Prije nepuna dva meseca u okviru manifestacije “Konzulska vremena” u Travniku je kod Gradske biblioteke postavljena skupltura nobelovca Iva Andrića. Skulptura je postavljena na klupi u sedećem položaju u karakterističnom kaputu sa svezanom maramom oko vrata i neizostavnim naočarama.

Postavka je koncipirana tako da omogućava fotografisanje prolaznika sa skulpturom Ive Andrića. Ovakve postavke nalazimo u svim evropskim i svetskim metropolama i velike su turističke atrakcije koje promoviraju lik i delo značajnih umetnika, naučnika i zaslužnih građana kakav je zasigurno i Ivo Andrić.

Nisu prošla ni dva meseca, a našem nobelovcu fale olovka, knjiga i naočare sa glave.

Uvidom u snimke video-nadzora JU Gradska biblioteka Travnik utvrđeno je da su za to “odgovorni” mališani koji uglavnom iz radoznalosti skulpturu diraju, čupaju, penju se i slično.

Naime, iako koncipirano da omogući fotografisanje prolaznika ovo umetničko delo zahteva određenu pažnju i to pre svega roditelja i odraslih kako se ovo ne bi ponavljalo.

Gradska biblioteka Travnik će o vlastitom trošku zameniti oštećene delove, a ubuduće snimke videonadora uz zahtev za naknadu štete proslediti nadležnim organima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *