Албанци разорили српско гробље у Пећи

Пише: Душан Марић

Српско градско гробље у Пећи, које се налази на периферији највећег метохијског града, налази се у јадном стању. Албански вандали су на гробљу покојника направили и истинско гробље споменика. На више стотина места надгробни споменици су порушени или разбијени.

С обзиром на степен разарања и чврстоћу материјала који је рушен и разбијан, очигледно је да је рушењу споменика приступљено систематски и да је у њему учествовало више лица, која су морала да користе маљеве. У првом реду гробова до саобраћајнице Пећ – Дечани, која крај њега пролази, скоро да нема ни једниог споменика који је остао усправан.

Поједине гробнице су отворене и опљачкане. Главна улазна капија је затворена али је зато на страни до саобраћајнице Пећ – Дечани део бетонске ограде, у ширини од десетак метара, срушен и склоњен, тако да у гробље могу несметано да улазе и људи и животиње.

Једина добра ствар коју је могуће приметити на пећком гробљу јесте то што је трава на истом покошена. Један од ретких преосталих Срба у овом граду каже да је за чишћење градског гробља најзаслужнији свештеник Драган Радовановић, који службује у градској Цркви усековања главе светог Јована, који је организовао и чишћење гробаља у селима Накло и Витомирица.

Данас у Пећи живи десетак Срба и Црногораца. По последњем предратном попису било их је више од 10.000.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *