Драгољуб и чизме капетана Вокера

Дирљив сусрет: Маја Гојковић, Драгољуб Јанковић и млађи Кенет Вокер
Један од спасених пилота Џејмс А. Вокер поклонио је на растанку Драгољубу Јанковићу, тада 15-годишњем младићу чизме, а јуче је и његов син старини донео исти поклон
Пише: Предраг Савић, адвокат и писац

Један дан у години Американци се клањају српском херојству, несебичности и то због реализације највеће и најуспешнији спасилачке мисије изведене током Другог светског рата. Тако је било и данас 21. септембра у Прањанима, где је обележена 80. годишњица операције „Халијард“, у оквиру које су припадници Југословенске војске у отаџбини (ЈВУО) и локално становништво омогућили евакуацију око 500 савезничких авијатичара оборених изнад тадашње Југославије.

Обележавање је почело на Горском аеродрому, у Меморијалном центру на Галовића пољу, где је до пре неколико година била њива са кромпирима, а од 2017. године је прелеп споменички комплекс.

На слици може бити: 14 особа
Александар Карађорђевић на свечаности

Горски аеродром на Галовића пољу и Меморијалног комплекс су на простору од 17 хектара. Све је изграђено у облику авиона Ц-47 . Ту је писта са природном подлогом дужине 600 м, као и хелиодром и паркинг за авионе и аутобусе. Вредност целог комплекса износи преко 70 милиона динара.

Венце су уз интонирање химни САД и Србије, положили амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, представници владе и војске Србије и престолонаследник Александар Карађорђевић. Од класичног новинарског извештавања са овог догађаја, у већој мери одустајемо зарад једне топле људске приче и једних чизама.

Операција „Халијард“ почела је у марту 1944. године, када је командант ЈВУО генерал Драгољуб Михаиловић наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

Захвалност Србима и Србији: Потомци породица спасених пилота у Прањанима

На слици може бити: 6 особа и текст

Прва евакуација обављена је 29. маја 1944, када је са три транспортна авиона ДЦ-3 Дакота из Барија евакуисано 35 чланова британске војне мисије, као и 20 британских и 40 америчких пилота.

У периоду од августа 1944. до фебруара 1945. године авијатичари су превожени у америчке базе у Италији.

Џејмс А. Вокер испред авиона којим је пилотирао

Председник Халијард фондације Џон Капело истакао је, да је идеја његове oрганизације да пронађе родбину свих 500 спашених авијатичара и да идентификује родбине спасилаца. Капело овога пута из САД довео представнике породица чак 40 спашених авијатичара. Посебно дирљив био сусрет старине Драгољуба Јанковића и Кенета Вокера, сина капетана Џејмса А. Вокера. Било је подсећање на догађај од пре 80 година, када капетан Џејмс улазећи у авион поклонио пилотске чизме у знак захвалности тада петнаестогидишњаку Драгољубу Јанковићу. Кенет Вокер је Драгољубу сада на поклон донео и уручио јавно нови пар чизама.

Подстакнути овом дирљивом причом сви званични говорници потенцијални су несебичнос и храброст српских сељака, осиромашених опљачканих у рат рату радпарчаној и уништеној земљи. Тако је генерал Лок командант америчких специјалних операција у Западној Европи истако своје дивљење према обичним људима са села који све ставили на коцку да помогли савезничким пилотима.

И амерички амбасадор у Београду Kpистофер Хил рекао да је на основу заједничког веровања и поверења између народа и пилота изведена најуспешнија спасилачка мисија у Другом светском рату, која данас залог будућег пријатељства.

Прича о чизмама капетана Вокера још је једна у низу која чува од заборава операцију Халијард. Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, министар за социјално старање и бирачка питања Немања Старовић, јуче рекао да су бивше комунистиче власти програмирање заборав по питању Халијарда. Навео је да велики допринос српског народа на савезничкој страни дуго заборављан.

И на крају морамо да сложимо са министром Старовићем да славне историјске странице и повести кад тад испливају на светлост дана. Тако је јуче било када су заједнички падобрански скокови из авионс Ц 54 српских војника из редова САЈ америчких падобрана из немачке базе у Штутгарту и САСОВАЦА из Велике Британије, остали у сенци чизама капетана Вокера и Драгољуба Јанковића, који је своје америчке госте даривао са ракијом шљивовицом и домаћим медом.

И Кенет и Драгољуб, похвали су храброст ђенерала Дражие Михајиловића, и његових четника, који су баш у операцији Халијард доказали верност савезничким трупама и своја антифашистичка опредељења.

Помен и изложба

У прањанској православном храму служен је помен јунацима Халијард мисије, док је у локалној ОШ Иво Андрић, организована изложба.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *