Grk pred Belom kućom: Kosovo je Srbija!

Predsednik Matice Grka u Srbiji prof. dr Hristos Aleksopulos boravio je u Vašingtonu 28. jula 2024. godine. Razlog je bio i više nego opravdan. U SAD je otputovao kako bi simbolično i gestom koji je oduševio njegove sunarodnike, a uvek prema Srbima prijateljski nastrojene Grke, podsetio na događaj koji se dogodio 28. jula 1918. godine.

Naime, tog dana je, na inicijativu planetarno poznatog srpskog naučnika Mihajla Pupina, koji je bio lični prijatelj tadašnjeg predsednika SAD-a Vudro Vilsona, na Belu kuću, pored američke istaknuta srpska trobojka! Bio je to jedini put da se neka strana zastava vijori na jarbolu iznad rezidencije predsednika, a u čast mnogostradalnog srpskog naroda koji je dao, srazmerno veličini svoje zemlje, najviše za slobodu u Velikom ratu.

”Pokreće me ljubav prema Srbiji, tamo živim i radim, sada već 30 godina, Srbija je moja kuća-morao sam da odem i ponosno ispred Bele kuće kažem ”Kosovo je Srbija”. Srpski i američki narod zajedno baštine ideje slobode, pravde i jednakosti, nikada odnosi kroz istoriju ne mogu da budu na zadovoljenje obe strane, jer, kao što znamo u diplomatiji postoje samo interesi, ali možemo i moramo stalno da podsećamo velike svetske igrače da na Balkanu postoji jedan brojem mali, ali duhom, kulturom, istorijom i ulogom u odbrani čovečanstva u Prvom i Drugom svetskom ratu veliki narod! Srbija je mnogo dala -sve što je imala, na oltar slobode položila čitave generacije kako bi svet bio slobodan. Zato, niko danas ne treba da čudi što Srbija prednjači u svetu po slobodarstvu i poštovanju međunarodnog prava! Zato sam danas ovde, ispred čuvene Bele kuće, iza čijih vrata se kroz istoriju neretko krojila sudbina sveta da, kao Grk čiji narod je zajedno sa srpskim bio u odlučujućem trenutku i kada mu je pretio biološki nestanak, da poručim glasno: Kosovo je Srbija! Hvala vam američki prijatelji na gestu koji ste zahvaljujući srpskom geniju Pupini priredili srpskom narodu 28. jula 1918.godine, ali bićemo vam još zahvalniji ako 28. jula 2024. godine obratite pažnju na ovu poruku ispred Bele kuće-Želimo i hoćemo da vas podestimo na dane kada ste, kao svetionik demokratije u svetu, sa Srbima bili braća. Želimo i hoćemo da zapamtite da je svaki srpski manastir na Kosovu i Metohiji stariji od državnosti velike većine modernih demokratskih zemalja i njihovog nastanka. Ja, kao predsednik Matice Grka u Srbiji, svim svojim bićem radim i radiću na promovisanju imena Srbije u svetu i nikada neću odustati od toga”- navodi se u Saopštenju za medije predsednika Matice Grka u Srbiji prof. dr Hristosa Aleksopulosa.

Izvor: Politika/Foto: Matica Grka u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *