Šok u Americi: Atentat na Donalda Trampa!

Bivši američki predsednik i republikanski kandidst za predsednik merike Donald Tramp lakše je ranjen u pokušaju atentata na predizbornom mitigu u gradu Batler u saveznoj državi Pensilvaniji. Atentator sa obližnjeg krova pucao je u Trampa i pogodio ga u uvo, pao je na zemlju i krvavog lica ubrzo je odveden sa bine, a u ovoj pucnjavi jedna osoba je poginula dok su dve teže ranjene.

Ovu škonatnu vest pod oznakom hitno preneli su si svetski mediji, a pokušaj atentata potvrdila je i Tajna služba, koja je kako je sopšteno ubla napadača. U Saopštenju se navodi da su agenti Tajne službe pomogli Trampu da ustane i hitno ga izveli sa bine. Nakon što je ustao, na Trampovom licu mogla se videti krv, prenosi CNN.

Tramp je pokazivao grafikon kada su se čuli pucnji, on se potom uhvatio za vrat, a niz njegovo lice potekla je krv.

Krvav odveden sa bine

Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima je izlazeći sa bine ponovo uzvikivao ka gomili sa podignutom pesnicom. Ubrzo se pojavio i snimak jezivog napada na kome se vidi kako se u sred govora čuju pucnji i krici i kako se Tramp spušta na zemlju. Na društvenim mrežama objavljen je i kratki snimak krova zgrade sa koje je, kako se pretpostavlja pucano na Trampa, na kome se vidi kako napadač nepomično leži.

Federalni istražni biro (FBI) kasnije ga je identifikovao i saopšteno je da je reč o 20-godišnjem Tomasu Metjuu Kruksu.

 

Iz Trampovog štaba su saopštili da se on oseća dobro  i preneli njegove preve reči.

„Predsednik Tramp se zahvaljuje organima za sprovođenje zakona na njihovoj brzoj akciji tokom ovog gnusnog čina“, rekao je portparol Stiven Čung u saopštenju.

On je dobro i nalazi se na kontroli u lokalnoj medicinskoj ustanovi. Ubrzo se TRamp oglasio i na društvenoj mreži „Truth social“.

„Želim da se zahvalim Tajnoj službi Sjedinjenih Država i celoj policiji za njihovu brzu reakciju na pucnjavu koja se upravo dogodila u Batleru u Pensilvaniji. Ono što je najvažnije, želim da izrazim saučešće porodici poginulog na mitingu, kao i porodici još jedne osobe koja je teško povređena“, naveo je Tramp na društvenoj mreži „Truth social“

„Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o strelcu, koji je sada mrtav. Pogođen sam metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha. Odmah sam znao da nešto nije u redu u tome što sam čuo fijuk, pucnje i odmah osetio kako metak probija kožu. Bilo je dosta krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. Bože blagoslovi Ameriku!“, dodao je Tramp.

Skandal posle atentata na Trampa: Policija je znala sve? VIDEO

Tri izvora iz policije potvrdili su da je napadač na Donalda Trampa bio van mesta gde se održavao predizborni miting u Pensilvaniji. Dva od tri izvora tvrde da je napadač viđen na krovu, a CNN navodi da i dalje neke informacije nisu jasne.

Okružni tužilac je rekao da je kazao detektivima da je napadač morao da ima pušku, pošto je mesto gde je ubijen napadač udaljeno od Trampa nekoliko stotina metara.

Policija sve znala?

Na društvenim mrežama se, takođe, pojavio snimak na kome jedan od građana tvrdi da su upozorili vlasti o čoveku koji se penje na krov.

On kaže da ga je policija ignorisala.

Čovek koji je posmatrao pokušaj ubistva Donalda Trampa otkrio je da je upozorio agente Tajne službe na naoružanog čoveka na obližnjem krovu nekoliko minuta pre nego što su odjeknuli pucnji.

Zapanjeni svedok, nazvan samo kao Greg, rekao je za Bi-Bi-Si da je video kako se potencijalni atentator popeo na vrh zgrade ispred mitinga u Batleru, u Pensilvaniji, i da je bio zbunjen nedostatkom akcije agenata.

Rekao je: „Razmišljam u sebi, zašto Tramp još uvek govori, zašto ga nisu povukli sa bine? Sledeće što znate je pet hitaca. Nakon što je napadač otvorio vatru, video sam da mu je Tajna služba pokrila glavu“.

Iskazi svedoka

Agenti su se potom popeli na krov, gde se nalazio napadač, a slike sa društvenih mreža prikazuju čoveka koji leži mrtav.

Svedok, koji podržava Trampa, ispričao je za Bi-Bi-Si kako je video kako se strelac sprema da ubije bivšeg predsednika.

Drugi učesnici mitinga su ga takođe videli na krovu, a da policija nije ništa preduzela -rekao je on i dodao:

– Primetili smo tipa kako puzi po krovu zgrade 50 stopa od nas. Dakle, mi stojimo tamo i pokazujemo na tipa koji puzi po krovu, imao je pušku, jasno smo videli da ima pušku. Pokazujemo na njega, policija dole trči. Mi smo rekli: „Hej, čoveče, na krovu je momak sa puškom“, a policija: „Hej, šta?“ Nije znala šta se dešava. Stojim i pokazujem na njega dva-tri minuta, tajna služba nas gleda sa vrha – ja pokazujem na taj krov.

Predsednik SAD Džo Bajden obratio se naciji posle atentata na nekadašnjeg predsednika te zemlje, Donalda Trampa.

„Nema mesta ovakvom nasilju u Americi. Bolesno je, ovo je jedan od razloga zbog kojih moramo da ujedinimo zemlju. Ne smemo da dozvolimo da se ovakve stvari dešavaju. Ne možemo da budemo ovakvi, ne možemo ovo da podržimo“, kazao je Bajden u obraćanju u Delaveru.

Bajden je rekao da je pokušao da stupi u kontakt sa Trampom, i naveo da je on sa svojim lekarima i da „deluje da mu je dobro“.

Čuo se sa ocem

Ćerka Donalda Trampa, Ivanka Tramp, oglasila se posle atentata na njenog oca.

„Hvala vam na ljubavi i molitvama za mog oca i druge žrtve ovog besmislenog nasilja u Pensilvaniji. Zahvalna sam Tajnoj službi i ostalim pripadnicima bezbedosnih snaga na njihovoj brzoj i odlučnoj akciji danas. Nastavljamo da se molimo za našu zemlju. Volim te tata, danas i uvek“, navodi se u njenoj poruci.

Prve reči Trampa posle atentata: "Čuo sam... Bože..."

Donald Tramp Mlađi takodje se oglasio i kazao je da je razgovarao sa ocem preko telefona i da je vedrog duha.

„On nikada neće prestati da se bori da spasi Ameriku, bez obzira šta levica baca na njega“, naveo je.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *