5G stigla u Srbiju!

U Naučno-tehnološkom parku „Beograd“ puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, a plan je da se mreža u komercijalnoj upotrebi na teritoriji naše zemlje pojavi za otprilike godinu dana, nakon izgradnje čitavog ekosistema i potrebne infrastrukture.

Peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Puštanjem u rad prve 5G bazne stanice u Srbiji, kompanija Telenor kreirala je testno 5G okruženje koje mogu koristiti domaće i strane kompanije, startapovi i studenti tehničkih fakulteta za razvoj rešenja na tehnologiji budućnosti.

„5G mreža će omogućiti da se uređajima upravlja u realnom vremenu, da zažive mreže velikog broja senzora (Internet Of Things) koje upravljaju gradskim servisima i velikim sistemima (Smart City). Sve ovo će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i smanjenja troškova poslovanja, već će otvoriti i veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo“, rekao je ovom prilikom Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić istakao je da će 5G tehnologija omogućiti ekonomski i privredni napredak i da ta tehnologija predstavlja uslov za četvrtu industrijsku revoluciju. On očekuje da će u drugoj polovini 2020. godine biti raspisana aukcija za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije.

„Petoj generaciji teži čitav svet, svi se utrkuju ko će da komercijalizuje tu tehnologiju. Ovo je ‘nasušna’ potreba za našu državu jer je naša privreda tek na nivou druge industrijske revolucije“, rekao je Ljajić.

U svetu se svuda ne gleda blagonaklono na uvođenje 5g tehnologije jer se strsahuje od velike štetnosti po zdravlje ljudi. Mnoge organizacije su izišle sa dramatičnim upozorenjima i zatevima da se odustane od 5g. Briselski region pre pet-šest mesecidoneo je odluku o zabrani ove tehnologije, a ovih dana vest o zabrani stigla je i iz Švajcarske. „Dramatično upozorenje naučnika: 5g Sejaće smrt“, „5g ubija ptice, ubijaće i ljude“, to su neki od naslova iz evropskim medija. Na sva ta upozorenja u Srbiji ne haju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *