Споменик у част Николе Тесле и у Хамилтону

Пише: Светозар Данчуо

У граду Хамилтону, на обали Онтаријског језера отркивен је споменик посвећен Николи Тесли поводом 125. годишњице како је у овај канадски град добио електричну енергију по Теслиним патетнима.

У суседном месту Сент Катарину 12. новембра 1898. године пуштана је у рад хидроелектрана која је после Нијагаре била друга електрана у Канади. Електрификација је омогућила Хамилтону да постане велики индустријски центар. Ауторица скулптуре „EMPOWER“, која симболизује Теслине изуме и његов допринос у развоју овог канадског града, је Љиљана Лили Оташевић из Торонта, израђена је алуминијума, а висина јој је четири метра.

Током свечаног откривања 12. новембра 2023. године члан канадског парламента Чад Колинс је истакао да ово јавно уметничко дело подсећа на део историје Хамилтона као „електричног града“. Генерални конзул Републике Србије у Торонту Небојша Татомир је говорио о делу и животу Николе Тесле и изразио своју захвалност канадским властима, српској заједници и свима који су допринели подизању споменика.

Иницијативу за постављање Теслиног обележја у Хамилтону је пре десет година покренула Образовна корпорација Никола Тесла (Nikola Tesla Educational Corporation) из Хамилтона. Њен оснивач и председник Верослав Вик Ђурђевић захвалио се Граду Хамилтону који је дао одборење за постављање споменика и доделио већи део новчана средства, док је мањи део средстава обезбедила ова организација.

У старој згради Електране, која датира из тога периода, припређена је презентација о значају Николе Тесле и његових изума за развој тога града али и човечанства у целини.

У Хамилтону који се налази на средини пута од Торонта до Нијагаре живи бројна српска заједница. Пре неколико година успели су да код локалних канадских власти на предлог Обарзовне корпорације Никола Тесла издејствују да један од централих булевара који повезије Хамилтон и суседни град Бурлингтон са аутопутем добије назив Булевар Николе Тесле.

Фотографије: Образовна корпорација Никола Тесла

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *