Зоран прикупио новчанице свих земаља света

Пише: Ненад Цвјетковић

Зоран Милошевић из села Луг (Гостовић) код Завидовића у Босни и Херцеговини, који сада живи у Руми, има необичан хоби. Скоро пуне четири деценије бави се нумизматиком и има новчанице или кованице из свих 195 признатих држава света и још 16 које Уједињене нације нису признале.

Тим хобијем почео је случајно да се бави 1982. године још док је био дете. Тада је са родитељима живео у Немачкој, а први новчић који је добио од другара из Шпаније била је ондашња пезета.

-Да бих све ово прикупио требало ми је 38 година или 13.800 дана сталне потраге – каже Милошевић. – Имам специјална ковања са одређених подручја, као и са најудаљенијих и најизолованијих острва на земаљској кугли. Изузетно ретке су новчанице из Непала, Бутана, Хонг Конга, Коморских острва, а ја их све имам.

Када би се сабрали километри које је новац прешао како би стигао у Руму, Зоран каже да има довољно да се бар стигне до Месеца. За неким валутама јед годинама трагао и чекао да дође у њихов посед.

Иако неке новчанице више нису важеће, Милошевићу то није битно. Каже, да му је најважније то што је дошао у посед свих тих кованица и папирних апоена. Међутим, када би требало све испочетка да прикупља, не би се упустио у такву авантуру.

-Да живим још један живот, не бих се могао усудити да ово опет покушам. Ја сам у тај хоби несвесно кренуо. Кад сам имао 23 новчанице, рекли су ми да сам луд и да нема шанси да прикупим новац свих земаља света. Али, онда сам сакупио 50, па 100, па 200 – прича Зоран како је успео да оствари овај подвиг.

На овом свом дугом путовању Зоран Милошевић је доста научио о људима.

-Од свих примјерака које имам, 33 сам морао да платим да бих их добио, а остале су ми људи поклонили – каже наш саговорник. – У целој овој причи, теже је наћи људе него новац. Људи лажу, а ја не волим лаж. Има новчаница за које знам да не вреде ни 200 динара, а неко ми за њих тражи 20 евра.

Без обзира на непријатности које је имао и на препреке на које је наилазио, кад вредносни папир или кованица стигну на његову адресу, то му буде знак да се труд исплатио.

-Неки кажу да је ово немогуће. Ја верујем да ми нека сила помаже – каже Милошевић, који је по занимању бравар и узгајивач живине.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *