Zatvor za bivšu dansku ministarku zbog migranata

Bivša danska ministarka za imigraciju i integraciju Inger Stojberg osuđena je na dva meseca zatvora, zbog nezakonitog razdvajanja nekoliko migrantskih parova koji su tražili azil, među kojima je jedna žena bila maloletna.

„Inger Stojberg proglašena je krivom za namerno kršenje zakona o ministarskoj odgovornosti. Kazna je strogi zatvor od 60 dana“, objavio je sud.

Optužena da je prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, naloživši razdvajanje parova koji su tražili azil, od kojih su neki imali decu, jer su žene bile mlađe od 18 godina, Stojberg se izjasnila da se ne oseća krivom.

Godine 2016. razdvojena su 23 para, a da njihovi slučajevi nisu bili prethodno pojedinačno razmotreni, zbog naloga koji je dala ministarka. Potom su smešteni u odvojene prihvatne centre dok im se ne razmotri zahtev za azilom.

Parlament sada mora da odluči da li će Stojberg biti oduzet poslanički imunitet. Stojberg je bila ministarka za useljavanje od 2015. do 2019. u vladi desnog centra, koju je podržavala desna populistička Danska narodna stranka, koja se protivi useljavanju. Hvalila se da je zaslužna za usvajanje više od 110 amandmana kojima su ograničena prava stranaca u zemlji. Među njima je i mera o zapleni imovine migranata, kako bi se finansirala briga o njima u Danskoj.

Njen slučaj je tek treći put od 1910. da je neki politički zvaničnik morao da odgovara pred 26 sudija posebnog suda u Danskoj koji sudi ministrima koji su zloupotrebili dužnost.

Zadnji slučaj bio je 1993. tzv. Tamilgate, koji se odnosio na nezakonito zamrzavanje okupljanja porodica tamilskih izbeglica, što je 1987. i 1988. uveo bivši konzervativni ministar pravosuđa Erik Nin-Hansen. On je dobio uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *