Заробљени Турчин у великој српској победи

Историјска фотографија турског потпуковника Фуада Беја након заробљавања током Кумановске битке у Првом балканском рату. Дана 24. oктобра 1912. године, победом Прве српске армије, под командом регента Александра Карађорђевића, над турском Вардарском армијом Зеки паше, окончана је Кумановска битка, кључна у Првом балканском рату.

Турци су првобитно имали више успеха, јер због слабог извиђачког и обавештајног рада српска команда није имала тачан увид у бојни распоред непријатеља. Прва армија, је у тренутку кад су сукоби почели, била доста удаљена од Друге и Треће армије. Главни удар поднела је Дунавска дивизија првог позива пуковника Милоша Божановића, која је имала и најтеже губитке, али и одлучујућу улогу.

У дводневним борбама посебно се истакао нижи официрски кадар српске војске, захваљујући чијој су самоиницијативи нанесени снажни удари у турски распоред и елитна турска армија се у нереду и паници повукла ка Битољу. Тријумф је силно уздигао морал српске војске и народа и био подлога каснијих победа у Првом и Другом балканском, као и у Првом светском рату. После Кумановске битке, било је веома мало великих окршаја. Трећа армија генерала Боже Јанковића за свега три дана ослободила је Косово и Метохију, посећа нас на велик иуспех српске војске у Првом балканском рату фејсбук страница Meat the Serbs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *