Забрањено оцењивање српског филма на ИМБД

Најпознатији филмски сајт ИМДБ уклонио је могућност оцењивања филма „Дара из Јасеновца”, редитеља Предрага Гаге Антонијевића, а не приказује више ни његову оцену која је пре тога била изнад девет.

Разлози овог потеза нису познати, али се може наслутити да је повод био својеврсни рат оценама између српских и хрватских корисника и то све након критике у америчком магазину „Варајети” где је овај филм означен као српска пропаганда.

Одмах по објављивању критике, на ИМДБ-у остварење је добило низ негативних коментара и лоших оцена што је изазвало обрачун на друштвеним мрежама где су поједини Срби позвали сународнике да филм оцене што боље да би победили Хрвате који му намерно дају најнижу оцену.

Филм, који приказује страдање Срба у Хрватској за време Другог светског рата кроз судбину девојчице Даре, убрзо је дошао до оцене изнад девет, што и није тако чест случај на поменутој платформи.

Осим рата оценама и коментарима, још један могући разлог за укидање опције оцењивања јесте, вероватно, и то што филм још није почео да се приказује у биоскопима, тачније приказивао се само недељу дана у Грачаници, на Косову и Метохији, крајем новембра прошле године. ИМДБ као датум његовог објављивања наводи 5. фебруар и то у Сједињеним Америчким Државама, док би у Србији требало да се приказује од 21. априла.

„Дара из Јасеновца” је, иначе српски кандидат за награду Оскар, а поједини домаћи филмски ствараоци раније су тврдили да није поштована процедура приликом његовог избора за најпознатију филмску награду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *