Вређали Србе, Американац их натерао да се извине!

Амерички блогер и јутјубер Чарлс Катер натерао је аустралијски Универзитет Викторија да уклони лекције и написе који су садржали страшне увреде према Србима.

Катер, који тренутно живи у Новом Саду, објавио је прво видео о веома увредљивом тексту, који Србе као нацију приказује као злочинце. Он је рекао како је добио имејлове више људи из Аустралије који студирају на Викторија универзитету, а приметили су спорну лекцију.

У лекцији на смеру за Кривично право, коју је написао филозоф Ричард Рорти, наведен је цитат америчког новинара Дејвида Рифа, који је за „Њујоркер“ извештавао из рата у Босни.

У чланку под називом „Ко су људи“, наведено је следеће:

„За Србе, муслимани више нису људи. Муслимански затвореници леже на земљи у редовима, чекају испитивање, довезао их је српски стражар у комбију… Муслиман из Босанског Петровца натеран је да одгризе пенис свог сународника муслимана. Ако кажете да тај човек није човек, али он изгледа исто као ви и једини начин да идентификујете тог ђавола, јесте да га натерате да спусти панталоне — муслимански мушкарци су обрезани, а српски нису — то је само кратак корак до тога да му одсечете пенис.“

Део текста пун предрасуда, који цео један народ наводи као ратне злочинце, а друге квалификује као жртве, што је у потпуној супротности са кривичним правом на ком се изучава, засметао је многима. Тако је кренула здружена акција професора, студената и других које је Катер својим видеом алармирао. Он је позвао своје пратиоце, а има их 48.000 на Јутјубу, да пошаљу жалбе аустралијском универзитету.

Само 24 часа касније, универзитет је под притиском уклонио спорне оптужбе и обавестио Катера имејлом о томе. Како су навели, садржај лекције је проверен и после тога она је уклоњена са сајта.

„Тај садржај ни на који начин не одражава став Викторија универзитета и извињавамо се свима за бол који је изазвао“, наводи се у допису Универзитета Викторија, који је стигао америчком јутјуберу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *