Видовдан се слави и у Кливленду

Српска заједница у Сједињеним Америчким Државама и ове године на пригодан начин обележава Видовдан, придржавајући се свих мера заштите потребних због још увек активног корона вируса.

Црква Светог Саве у Кливленду

Горан Дебелногић из америчког града Кливленда (Охајо) нас обавештава да ће централна прослава Видовдана у овом делу Сједињених Држава бити одржана у недељу, 28. јуна, у цркви Светог Саве у Кливленду, кад је за 10 сати преподне предвиђена света архијерејска литургија коју ће чинодејствовати Његово преосвештенство владика новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин са надлежним парохом Мијољубом Матићем, протођаконом Љубишом Митровићем и гостујућим свештенством. У 15 часова ће фудбалску утакмицу одиграти тимови ССК “Карађорђе” и ФК “Гаврило Принцип” (играчи старији од 30 година), док ће од 17 сати публика моћи да ужива у утакмици првих тимова ова два клуба.

Српска заједница у Кливленду славила је Видовдан и 914. године (Фото: W.A Miller)

Српска православна црквеношколска општина Светог Саве у Кливленду постоји још од 1909. године, и свете литургије су у овој цркви служене све до подизања храма у Парми. Кливлендски Срби 1952. године купују имање у Парми на коме следеће године прослављају “Његошев дан”, на коме је главни гост био владика Николај Велимировић, и који је предложио да се ово место назове “Савинац”. Тај храм данас је Саборна црква.

Касније је оформљена још једна нова парохија у Бродвју Хајтсу и 1982. године је саграђен прелеп нови храм на чијем се имању, поред храма Светог Саве и велике савремене сале, налази и једна мања сала са пратећим објектима и павиљоном за одржавање пикника. Ова црква и парохија имају три фудбалска игралишта (на којима ће се и одиграти утакмице посвећене обележавању Видовдана), тениске и терене за кошарку, а на имању се налази и лепо уређено српско гробље.

Текст: Предраг Карасовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *