Vaskršnja jaja Miloja i đaka

Već po tradiciji valjevski akademski slika Miloje Mitrović zajdnio sa svojim učenicima u Kulturnom centru “Hadži Ruvim” u Lajkovcu organizuje izložbu vaskršnjih jaja. Po svojoj tehnici slikanja simbola velikog praznika ovaj vrsni umetnik odavno se pročuo. Svojevremeno mu je blagoslaov za bojenje vaskršnjih jao dao lično patrijah Pavle i rukopoložio ga tom prilikom u sveštenika.

OTVARANJE IZLOŽBE: Miloje Mitrović sa Biljanom Žujović, direktorkom škole
Slikar sa svojim delom

Uz prisutvo dragih prijatelja, učenika i brojnih gosti iz Lajkovca i Valjeva, biranim rečima ovogodišnu izložbu je otvorila Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti, a trajaće sve do 10. Aprila. Milojevi učenici iz Osnovne škole “Mile Dubljević”, nadahnuti ovim umetnikom na najlepši mogući način najavili su dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika i u holu kulturnog centra izložili više od stotinu jaja od kokošaka, drveta i kartona. Jaja su okačena na dva drveta napravljena od klirita, a posebnom tehnikom izvučeno su belanca i žumanca pa  je ostale samo ljuske koje lako stoje na granama.

OČI U OČI: Miloje i noj

Ikonopisac, strip-crtač, vrsni majstor za slikanje zebri na pešačkim prelazima, po čemu je jedinstven u svetu, Miloje Mitrović se pokazao i dokazao i u slikanju vaskršnjih jaja, koja učenici u šali nazivaju Milojeva jaja.  Pročuo se Miloje u ovom poslu davnih dana, a posebno će ostati upamćen kada je naslikao jaje dimenzija većih od jednog metra. On je godinama obilazio tehnologe, metalurge, arhitekte i gradjevinare u potrazi za materijalom od koga bi napravio tako veliko jaje i nije se smirio dok u tome nije uspeo. Ne čudi onda što su i deca pravi zaljubljenici slikanja vaskršnjih jaja.

Miloje slika jaja klasičmom tehnikom vizantinsko-pravoslavne umetnoti, a na njima prikazuje Bogorodicu, Spasitelja, Svetog Savu, Svetu Petku… Po ocenam kritičara reč je o pravim remek delima, koja su izlagana u mnogim galerijama u Beogradu i drugim mestima, kao i u glavnoj beogradskoj uliici Kneza Mihajla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *