Вашарско циганисање!

Пише: Мишо Вујовић

“Нема те, ништа не објављујеш!? Јеси ли добро?”, забринуто ће мој брат Баја.

Њега је технологија отерала у превремену пензију. Мозак и интегритет сметају! Мене ће отупљеност масе умирити и умировити! Коме треба истина. Лаж је лепљивија за масе.

Сетим се често драгог пријатеља Ранка Булатовића, професора универзитета али и господства:

“Вујовићу и дома се нађи да у миру бајрамуји Турци!”

Овде су луд и збуњен већ одавно избезумили нормалног, ако такви уопште постоје. Покрет “Ми – Глас из народа” још док се није стишала слављеничка еуфорија успео је сам себе да распори по шавовима сујете и похлепе, рек’о би прост народ!

А имали су вољу и да се на светом месту закуну, како тврди један од оснивача. И таква пракса, како нас искуство учи, до сада није дала никакве
резултате. А заклињали су се од Острога до Хилендара, што их није спречило да мање лажу и више се закрве.

Теоретичари завере ово “пуцање” доживљавају као део сценарија.

“Еци пеци пец, ко је вук а ко ће бити зец!?, питају се присталице доктора Несторовића који неће са Вучићем а забринут је да ће Бранко Павловић са својим фракцијом подржати СНС у Београду како би га потом изнутра рушио.

Свестрани доктор не стреми власти али захтева апсолутно лидерство у Покрету. Из предострожности наравно. Човек зна шта је превентива, која обично рађа алтернативу јер је и алтернативна варијанта такође забринута. Тако је слављеничка торта измрвљена да се од ње нико неће овајдити, а покрет патриотских аналитичара и коментатора оболео од прелетачког синдрома пребрзо је улетео у комотне ципеле Белог Прелетачевића.

Нећу да судим ко је црн а ко бео, време ће то веома брзо разрешити али ни овог пута неће успети да избистри нашу политичку мочвару. Неспорно је да су харизма слаткоречивост и прагматичне опсервације живота и свакодневице др Несторовића учиниле најзаслужнијим за добар резултат овог покрета на минулим изборима. Али, попут многих чуда и ово је брзо бљеснуло и још брже се угасило.

Плашим се да једино код нас заслуге лидере преко ноћи трансформишу у божанства, што подразумева незаменљиву непогрешивост. Није први пут да политичари у жару борбе несмотрено повреде неке мањенске заједнице.

Роми су темпераментан али весео, добронамеран народ и грех их је у пежоративном смислу поредити са овим неспоразумом чија вредност може да санира горуће проблеме ромске заједнице.

“Свађамо се ко цигани”, рече доктор Несторовић.

Мислим да је ово више од обичног циганисања, али шта да се ради и Роми имају своје Цигане, мада је код нас тај проценат већи. Стога ово све више личи на вашарску него на академску међусобицу доскорашњих сабораца међу којима су се неки разбудили, а неки још крмељају – елем неки су се већ изули други се тек распертлавају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *