Ударимо камен вере у зидине манастира Удрим!

Прота Зоран Живковић, администратор манастира Удрим у Гостовићу код Возуће на Озрену упутио је писмо верницима у коме их обавештава да су коначне добијене дозволе за обнову ове светиње, која се пуна три века налази у рушевинама, и да ће радови на њеној обнови ускоро почети. Преносимо писмо оца Зорана у целости:

Фотографија корисника Zoran Živković„Почетак обнове манастира Удрим је све ближе. У протекле двије године смо урадили доста тога на припремама за један овако велики подухват. По благослову Високопреосвећеног Митрополита дабро – босанског Г. Г. Хризостома покренули смо са мртве тачке нешто што вијековима стоји. Покренули смо идеју о обнови манастира Удрим. Као што знате, манастир Удрим је порушен прије више од три стотине година. Историјски извори нам говоре да су наши преци неколико пута оживљавали идеју о обнови манастира али исту никад нису провели у дјело. Ево надам се да смо на правом путу да идеју обнове манастира Удрим коначно претворимо у стварност. У протеклом периоду смо урадили један велики посао који многима од вас није видљив, али је јако важан за обнову наше светиње, а то су административни послови за добијање неопходних дозвола и сагласности, те израда пројектне документације. Коначно смо добили дозволу за обнову манастира Удрим.

Фотографија корисника Zoran ŽivkovićУ међувремену смо извршили откопавање олтарске апсиде, те завршили прву фазу археолошких истраживања. Обнова манастира може почети, али нам је неопходна Ваша помоћ и подршка, јер се ради о веома обимном и скупом послу. Позивамо све Вас да узмете учешће у обнови манастира Удрим. Није битно ко ће колико дати. Није срамота учествовати у обнови манастира са малим прилогом, срамота је не узети учешће у обнови манастира Удрим.

Зато Вас све позивамо да се активно укључите, да не чекате, јер обнова манастира сигурно почиње. Поред новчаних прилога можете дати своје прилоге и у грађевинском материјалу, али је веома битно и да будете присутни на сваком богослужењу у манастиру Удрим.

Фотографија корисника Zoran Živković
Прота Зоран са верницима на рушевинима манастира Удрим

Сада, кад већ требамо почети са конкретним радовима на обнови манастира, осјећам потребу да се јавно захвалим сима који су се до сада укључили у ове наше активности. Морам бити искрен па рећи да се до сада активно укључила у активности прикупљања прилога једино наша дијаспора. Очекујем веће интересовање и људи који су овде на нашем подручју, и напомињем да није битно са колико средстава или на који начин се укључујете у обнову, битно је да сте ту.

Како сам већ напоменуо да су наши људи из иностранства до сада били веома кативни, првенствено мислим на наше људе из Америке и Канаде, искористићу прилику да кажем пар ријечи захвалности за њихов труд.

Већ од самог почетка наше активности прати и неуморно ради на ширењу приче о потреби обнове манастира Удрим, наш Ненад Цвјетковић, који нам је већ неколико пута доносио прилоге наших вјерника из Америке. Сигуран сам да ће тако бити и до самог завршетка обнове манастира Удрим.

Једну посебну захвалност дугујем нашим људима у Канади, а првенствено Епископу канадском Г. Г. Митрофану по чијем благослчову је одржано једно лијепо дружење у Мисисаги, гдје је организован донаторски ручак са кога су прилози ишли искључиво за обнову манастира Удрим. Идеја за одржавање једног оваквог дружења потекла је од нашег Завидовићанина, свештеника Јована Марјанца, који је секретар епархије канадске и парох у Мисисаги. Он је ову своју идеју пренио и нашем Митрополиту Г. Г. Хризостому, који је благословио да ја у својству администратора манастира Удрим отпутујем и будем присутан на поменутом донаторском ручку. Отац Јован је тако лиејпо организовао овај догађај на коме се окупио велики број добронамјерних људи. Након одслужене Литургије у храму у Мисисаги, отац Јован је пред почетак донаторског дружења одржао једну веома дирљиву бесједу о манастиру Удрим, његовом страдању и потреби обнове, те позвао присутне да својим прилозима помогну да ова светиња васкрсне. И сам је по други пут дао лични прилог за обнову манастира Удрим. Имао сам прилику да на овој свечаности видим многе наше завидовићане који су дошли да пруже подршку обнови манастира, који су на ову свечаност довели и своје пријатеље. Веома сам захвалан свим тим људима који су се окупили да нам дају моралну и материјалну подршку. На свечаности се видјела једна права братска и хришћанска атмосфера. Сви присутни су прије одласка кући, јавили се и оставили свој прилог за обнову манастира Удрим. Отац Јован ми је помогао да свим приложницима подијелим признанице за уплаћени износ, а неким су додијељене и захвалнице. Потрудили смо се да савком приложнику издамо признаницу за уплаћени износ како би све било уредно и транспарентно. Сви који су били присутни исказали су спремност да и даље учествују у подршци на обнови манастира Удрим. Отац Јован је и поред својих многобројних обавеза које има у парохији и епархији, ипак одвојио сво потребно вријеме како би и након овог донаторског ручка обишли што више наших људи за које је знао да су спремни помоћи обнову манастира. Неизмјерно сам захвалан Епископу Митрофану као и оцу Јовану на гостопримству које су ми указали, али и на прилозима које су дали и Владика Митрофан и отац Јован.

И многи наши Завидовићани су се истакли на разне начине приликом моје посјете Канади, те им од срца захваљујем, а посебно захваљујем за гостопримство и нашим Возућанима Бори и Драгињи Пејић, код којих сам био у гостима и који су такође окупили извјесни број својих пријатеља који су дали прилоге за обнову манастира Удрим.

Прошло је доста времена од одржавања овог дружења у Мисисаги, а нисмо послали повратну информацију о нашим активностима. Као што сам већ напоменуо радило се углавном на решавању административних припрема за почетак радова, те сад кад смо створили административне претпоставке за почетак обнове, осјећаоп сам потребу да о томе извијестим наше приложнике, и да још једном искажћем велику захвалност.

Још једну захвалност дугујемо нашој Мири Пејановић Лукић која се потрудила и дала идеју да дио средстава од одржавања “СЕРБ ФЕСТА“ који је одржан пред крај 2019. године у Стелтону у Пенсилванији иде за потребе обнове манастира Удрим. Управа цркве Св. Никола је прихватила њену идеју, те су нам недавно послали прилог који су прикупили за манастир Удрим. Користим прилику да Мири, Управи храма Св. Никола, али и свим нашим вјерницима искрено захвалим на прилозима за обнову манастира Удрим.

Уз божију помоћ, радови на обнови манастира Удрим ће ускоро почети. Уградите камен вере у зидине манастира Удрим“.

Све ваше прилоге за обнову манастира Удрим можете уплатити на жиро рачун Православна митрополија Дабро-Босанска, Манастир Удрим у Гостовићу број 161 0000 205 160 055 отворен код RAIFFEISEN банке.

Уплату прилога из иностранства можете извршити према следећим инструкцијама :

BENEFICIARY BANK: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT CODE: RZBABA2S
ADDRESS : ZMAJA OD BOSNE BB SARAJEVO BIH

DETAILS OF BENEFICIARY:
IBAN CODE: BA391610000205160055
FULL BENEFICIARY NAME : PRAVOSLAVNA MITROP DABRO BOS
FULL BENEFICIARY ADDRESS : GOSTOVIC BB

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *