У Великој Плани се гради нова црква

Изградњу цркве ће финансирати познати плањански привредник Радован Димић Дима и његова породица

Пише: Душан Марић

У Великој Плани ће ускоро почети изградња нове православне цркве, одлучио је Управни одбор Црквене општине Велика Плана. Православна светиња ће бити саграђена поред новог гробља, на брду изнад овог поморавског града. Изградњу цркве ће финансирати познати плањански привредник Радован Димић Дима и његова породица.

Црквени одбор је именовао одбор који ће се бавити изградњом цркве а у њему су Радован Димић,  његов брат архитекта Александар Димић, свештеници Драган Јелић и Радомир Јанковић, народни посланик Душан Марић, геометар Сава Шљиванчанин, грађевински инжењер Зоран Илић, економистa Драган Давидовић и Драган Пешић.

Црква, површине око 100 метара квадратних, ће бити саграђена на парцели површине 14 ари, поклон Драгана Пешића из Велике Плане.

-Желим да се и на овај начин одужим свом српском роду и Великој Плани, која је несебично пригрлила стотине досељеника и прогнаника са Косова и Метохије, али и из БиХ и Хрватске. У разговору са протом Драганом Јелићем и својим суграђанима сазнао сам да је велики проблем што на новом градском гробљу не постоји капела. Понудио сам се да решим тај проблем али да то не буде капела, већ црква. На велику радост мене и чланова моје породице, црквени одбор је прихватио моју испружену руку и, богу хвала, ускоро почињемо са изградњом светиње  – каже Радован Димић.

Црква ће бити саграђена на брду са којег се пружа леп поглед на Поморавље и Шумадију а ноћу ће бити осветљена. Још није донета одлука о имену цркве али је највероватније да ће бити посвећена Богородици, која је крсна слава породице Димић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *