U Slovačkoj testiran leteći automobili

Prototip 1 letećeg automobila AirCar sa BMW motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za poletanje i sletanje), koji su sličniji velikim dronovima nego pravim automobilima, AirCar je četvorotočkaš – i to leteći. To znači da može da se koristi za dve vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prevozno sredstvo razvila je kompanija KleinVision i prvi put je predstavljeno 2019. godine.

AirCar prototip 1 obavio je svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspešna sletanja i preko 40 sati letenja. Poslednje, 142. sletanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Profesor Stefan Klajn, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije KleinVision, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sleteo u Bratislavu, „pretvorio je“ AirCar ponovo u automobil – što podrazumeva proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa vozilom Prototip 1, koji pokreće BMW motor od 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat.

U saopštenju za medije KleinVision napominje se da je prototip dostigao visinu od dve i po hiljade metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.

Prema kompaniji ova vrsta prevoznog sredstva će da prepolovi vreme putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. AirCar će nas odvesti do aerodroma, gde ćemo ga prebaciti u režim leta i nastaviti putovanje.

Foto: KleinVision U kompaniji KleinVision veruju da će u budućnosti AirCar potpuno privatizovati vazdušni saobraćaj, jer će svako ko ga poseduje moći da se odveze do najbližeg aerodroma i vine se u nebo.

Ipak, realno govoreći, čini se da će put do ovakve budućnosti biti dug i krivudav i podrazumevaće sertifikate, odobrenja i, najverovatnije, pilotske dozvole.

AirCar prototip 2 biće predserijski model i imaće motor od 300 konjskih snaga sa propelerom sa promenljivim nagibom. Trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat i da ima domet leta od 1.000 kilometara.

U kompaniji KleinVision se nadaju da će uspeti da dobiju potrebne sertifikate kako bi registrovali ovo vozilo i kao vazduhoplov i kao automobil.

Firma planira da proizvede dve verzije, sa dva i četiri sedišta, a u planu je i model koji će moći i da plovi, jer jedino što je bolje od automobila koji može da leti je automobil koji leti i plovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *