Светог Василија славили и у Чикагу

Пише: Светозар Данчуо

Најмлађи српски храм у Чикагу у насељу Лејк Форест прославио је храмовну Славу – Светог Василија Острошког Чудотворца. Свету архијерејску литургију предводио је владика средњозападно-амерички и новограчанички Лонгин уз саслужење свештенства и студената Православног Богословског факултета „Свети Саво“ из Либертвила.

О празнику је беседио протојереј Саво Крчо, док је старешина храма протојереј ставрофор Ђуро Крошњар констатовао да се ове године празник обележава без масовног присутва верника. Домаћин Славе био је председник црквене управе Мајк Косановић.

У Савезној америчкој држави Илиноис на снази је мера којом су у сврху сузбијања ширења корона вируса ограничена окупљања. Верници су као и у претходна два месеца свету архијерејску литургију и прославу храмовне славе Светог Василија Острошког могли да прате у директном преносу посредством друштвене мреже.

И Српско удружење Херцеговац из Чикага ове године је своју Славу Светог Василија Острошког и Тврдошког обележило без уобичајне вечерње забаве на којима су ранијих година гостима презентовани херцеговачки обичаји, песме и игре.

Црква Светог Василија још једном је исказала подршку српским светињама у Црној Гори

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *